Обратно 1359 кучета са осиновени за единадесетте месеца на тази година от ОП „Екоравновесие“

1359 кучета са осиновени за единадесетте месеца на тази година от приютите на ОП „Екоравновесие“, като през месец ноември осиновените кучета са 69. Това каза директорът на общинското предприятие, стопанисващо приютите, Цветелин Добрев. 

В средата на декември 20 кучета  от общинския приют ще заминат за Германия, където ги очакват техните нови стопани. Те ще пътуват със специализиран транспорт и ще отидат директно в новите си домове,  без да имат престой в приюти за животни.  През тази година повече от 200 кучета заминаха за Германия и Кралство Нидерландия по сключени споразумения между Столичната община и сдружение "Щройнерхилфе Булгариен" и сдружение "Овидефарм".  Приблизително същият брой кучета са осиновени и от български неправителствени организации, които също намират домове на кучета в чужбина. В България се търсят предимно  бебета,  докато германците  избират за свои домашен любимец възрастни кучета, казват от ОП „Екоравновесие“.

Благодарение на доброволците, с които работят приютите, продължава  инициативата за разходки на кучетата през уикендите, която е много важна за  социализацията на четириногите и възможността да си намерят дом.  В приюта кучетата получават храна и медицински грижи, но нищо не може да замени обичта и грижата, която могат да получат от своите стопани, казват от общинският приют и посочват, че една от основните им задачи е да  намерят домове за повече кучетата.

Продължава и кампанията за безплатна кастрация на дворни кучета, като през тази година са кастрирани и върнати обратно на техните стопани общо 312 кучета. Целта е да се ограничи популацията и да се спре изхвърлянето на техните поколения на улицата. Кастрираните кучета по „Програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета“ за тази година са  2265.