Назад

За първи път извън Франция изложбата „Изгнания“ на Йозеф Куделка пристига в София

Изложбата ще бъде открита на 7 май в Софийска градска художествена галерия

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова се срещна с известния фотограф на Пражката пролет Йозеф Куделка, който е в София по повод откриване на своя изложба от 75 фотографии, наречена „Изгнания“.

„София се интересува от фотографията, подкрепяме провеждането на редица изложби и фестивали и вашето присъствие в нашия град е изключително знаково“ – каза кметът Йорданка Фандъкова.

„Винаги се радвам на срещите си с хората и поради тази причина съм тук“ – заяви фотографът на Пражката пролет. По думите му "София е променена и очаквам да разгледам тези дни града".

Кметът Фандъкова благодари на Център „Помпиду“ за предоставянето на историческата изложба. "За всички е важно да знаем миналото и особено за младите хора – посочи също кметът Фандъкова. – Столичната община работи за създаването на център за съвременно изкуство" – каза също кметът.

Повече от четири десетилетия Йозеф Куделка създава изкуство, отдадено на човека и неговата среда. Темите, които са обект на творчеството му и биват проследени в изложбата, са: изгнаничество, номадство, политически и социални конфликти, природата. Изложените знакови творби от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години разкриват дълбоко хуманния характер на неговото творчество.

След множество странствания из Европа Йозеф Куделка получава френско гражданство през 1987 г. и в знак на благодарност към Франция, той дарява 75-те фотографии от серията „Изгнания“ на Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн. Именно тази ключова за неговото творчество серия от творби е експозицията, която ще бъде открита на 7 май в Софийската градска художествена галерия.

Рискувал живота си, за да заснеме съветското нашествие в Чехословакия през 1968 г., творец без гражданство, странствал из Европа от 1970 г. до 1987 г., оставил ни убедителни фотодокументи за генезиса и страховете на Европа, той е сред най-видните артисти, засвидетелствали, че Eвропейският проект е донесъл мир и просперитет.

Неговото творчество представлява връзка между художествената фотография и фотожурналистиката и илюстрира поетично един живот на скитничество от Ирландия до Италия, от Испания до Полша. Чрез снимките на изоставени или разпилени предмети, образи на бездомни животни и самотни хора, творчеството му поставя въпроса за границите и идентичностите. Той хвърля нова светлина върху предизвикателствата и страховете на съвременното европейско общество.

Изложбата се организира от Френския институт в България, Столичната община и Софийска градска художествена галерия в партньорство с Център „Помпиду“ с подкрепата на Магнум Фото, Експресбанк, Висше франкофонско училище за администрация и управление и Международна организация на Франкофонията. ИЗГНАНИЯ е в програмата на фестивала "Фотофабрика".

Кметът Фандъкова подари на Йозеф Куделка албума с фотоси от Стара София „София – една като никоя“ на Христо Алексиев.

 

Фотограф: Гео Калев