Назад

Паметник на Апостола на свободата – Васил Левски е издигнат в парка на Военна академия

На 26 ноември бе открит нов паметник на Апостола на свободата на България – Васил Левски в присъствието на президента на България Росен Плевнелиев, кмета на София Йорданка Фандъкова. Паметникът е разположен в двора на парка на Военната академия. Инициативата на военно-патриотични организации и съюзи беше подкрепена от Столична община и родолюбиви българи и организации. 

Президентът на България Росен Плевнелиев изнесе приветствено слово. 

Скулптор на паметника е Красимир Ангелов, а архитект - Венцислав Йочколовски. С решение на Столичния общински съвет е прието създаването на паметника в парка на Военната академия, част от който беше предоставена от Министерството на отбраната за управление на Столичната община. В инициативния комитет за издигане на паметник на Апостола на Свободата са Комитета на випуските на НВУ "Васил Левски", Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други родолюбиви сдружения и организации.

На церемонията присъстваха заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, полковник (з) инж.Емил Кузманов, секретар на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“ на Инициативния комитет за издигане на паметник на Васил Левски