Назад

Осветиха бойните знамена и знамената светини в София

 

Днес пред паметника на Незнайния войн в столицата бяха осветени бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Традиционният Богоявленски водосвет беше извършен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и духовници, с молитвеното участие на патриарх Неофит.

По-късно на езерото в „Дружба“ бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Белоградчишкия епископ Поликарп. Бели гълъби полетяха в небето над район „Искър“ като символ на Божия дух по време на Великия Богоявленски водосвет днес. Събитието  бе организирано от кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков и районната администрация при спазване на противоепидемичните мерки на красивата нова изгледна площадка край езерото в ж.к. „Дружба-1".

 В ритуала по спасяването на кръста се включиха 25 мъже, като най-младият беше на 21 години, а най-възрастният – на 79  години.  

36-годишният Вячеслав Борисов извади кръста от водите на езерото в ж.к. "Дружба". Вячеслав Борисов успява да спаси кръста за трета година. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави мъжете, които се включват в ритула по спасяването на христовия кръст. На събитието присъстваха  общинският съветник и председател на комисията по околна среда към Столичен общински съвет Лорита Радева, общинският съветник и председател на комисията по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти  Екатерина Йорданова, както и граждани от "Дружба".