Назад

Коледни ателиета в Националния етнографски музей

На 16 и 17 декември в Националния етнографски музей ще бъдат проведени традиционните Коледни ателиета. Тази година събитието е част от фондонабиращата кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ на ИЕФЕМ – БАН за създаване на постоянен модерен Образователен център в музея.

Децата ще се учат и ще се забавляват в ателиетата за обредни коледни хлябове, сурвачки, коледни картички и украса, разучаване на коледарски песни. В петък възможност за участие ще имат групи от училища и детски градини, а в събота предимно семействата. Всяко дете, с помощта на специалистите от музея и партньори, учителите, мама, татко, баба или дядо, ще направи и вземе със себе си своя сурвачка, коледна картичка или играчка, коледен обреден хляб, както и текст на научена в музея коледарска песен. Програмата на ателиетата ще бъде еднаква за двата дни – от 10:00 до 16:30 ч. са отворени ателиетата за коледни хлябове, сурвачки, картички и играчки, а от 12:00 и от 15:00 ч. ще се учат коледарски песни.

В събота, 17 декември, от 16:00 до 17:30 ч. гостите ще се радват на концерт на мъжкия и дамския хор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ”, както и вокален ансамбъл „Елици“.

Входът за ателиетата ще бъде 2 лв. за деца и 5 лв. за възрастни, с отстъпка за групи, като всички средства ще се ползват за бъдещия Образователен център на музея. Групите могат да се записват за ателиетата предимно за петък – 16 декември, на тел. номер:  0879 409 310.

Брифинг със специалисти от ИЕФЕМ – БАН

В събота, 17 декември, специалисти от ИЕФЕМ – БАН канят представители на медиите на брифинг от 11:00 ч. в зала 3, ет. 1 на музея /вход  откъм ул. „Московска“ №6А/. По време на Коледните ателиета експерти от института ще разкажат и покажат в рамките на 20 минути ролята на ИЕФЕМ като най-значим за българското общество научен, експертен, духовен и просветителски център в областта на етнологията, фолклора, традиционната култура и националната идентичност, винаги отворен към обществеността.

За кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“

Събитията за деца са част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!” за набиране на средства за изграждане на постоянен и модерен Образователен център в музея, в който малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.

Всичко за кампанията на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ можете да научите  тук