Назад

Кметът Фандъкова: Книгата на Антон Дончев „Странният рицар на свещената книга” достига до повече от 30 столични училища

 Столична община, издателство "Захари Стоянов", Българска академия на науките заедно започнахме инициатива за предоставяне на книги на известни български творци. Като част от това представяне са срещите на ученици с писателите, което е едно от най-голямото богатство на София. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на новата книга на Антон Дончев "Странният рицар на свещената книга".

Книгата ще достигне до повече от 30 столични училища, а днес бе представена в присъствието на писателя Антон Дончев пред учители по история и литература. Инициативата се реализира с подкрепата на "Технополис".

Кметът Фандъкова посочи, че общината използва всеки възможен случай да насърчи четенето още в най-ранна детска възраст, подарявайки книги на столични детски градини и училища. Съвместно с издателство "Захарий Стоянов" бяха организирани вечери на писателите Ивайло Петров и Леда Милева, на които бяха подарени комплекти книги с произведения на творците. Книгите достигнаха до над 150 училища и 58 детски градини.

В обръщение към присъстващите Антон Дончев каза "Културата се създава от образованието. Вие, учителите, сте очите и очилата на българското общество, затова имайте самочувствието на водачи на нацията.

Срещите с писателите, които провеждаме вече традиционно с ученици и преподаватели са изключително полезни и важни. Те обогатяват духовно, каза също кметът Фандъкова.