Назад

Фандъкова: За една година от откриването си Музея за история на София има около 90 000 посетители

Силви Вартан посети Музея за история на София. Тя е един персоналните дарителите, които са допринесли за експозицията от християнски икони и църковна утвърд. 

Радваме се, че само за 1 година откакто е открит Музеят за историята на София има около 90 000 посетители. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си днес в Музея за история на София в присъствието на Силви Вартан и заместник-кметът на София по култура д-р Тодор Чобанов, директора на музея д-р Надежда Кирова.

Удоволствие е да посрещнем днес в София, не просто един любим човек, много голяма българка и талантлива артистка, но и един от най-големите персонални дарители на Музея за история на София - Силви Вартан. Г-жа Вартан дари 40 000 лева на столичния музей за история, с които успяхме да реставрираме няколко икони, църковна утвърд, от Кремиковския манастир „Свети Георги“, които посетителите на музея могат да разглеждат в зала „Силата на духа“. Това е много знаково дарение, коментира кметът Фандъкова.

Кметът на София благодари за дарението и посочи, че това не е първото и единственото дарение, което Вартан прави за София. Тя дарява много апаратура в болниците, включително и в общинската „Шейново“. Миналата година на откриването на музея г-жа Вартан не успя да присъства, защото имаше концерт във Франция.

Силви Вартан благодари и поздрави кметът Фандъкова за направеното в Музея за история на София. По думите й  - за духа и вашата отдаденост на културата. Впечатлена съм от умелата работа на реставраторите, едно е да даряваш, друго е да видиш плодовете на своето дарение, посочи също Вартан.

В Музея за история на София освен постоянните експозиции са открити над 10 временни изложби и са организирани няколко детски школи. От 15 декември започват и коледните ателиета - вече стават традиция по такива празници да се изработват от хората картички и други материали. В момента временната изложба е посветена на дарителите и на подаръците, които София е получила и точно Силви Вартан заслужава да бъде уважена, посочи кметът Фандъкова. 

Фотограф:  Гео Калев