Назад

Фандъкова: София става европейски център за безценни фотографски документи

София и Софийска градска художествена галерия са домакини за първи път след Франция на изложбата с фотографии „Изгнания“ – на легендарния Йозеф Куделка. „Особена чест за мен е присъствието на автора, документирал Пражката пролет и Европа от 60-те до 90-те години на миналия век. Благодарение на изкуството виждаме и научаваме историята на Европа.” Това каза при откриването на изложбата в присъствието на легендарния фотограф Йозеф Куделка кметът Йорданка Фандъкова. На събитието присъства и Н. Пр. посланика на Франция Ерик Льобедел.

Знанието за историята е особено важно за младите хора, за да са добре информирани и подготвени. Миналото е послание – за Европа, за хуманизма и свободата на човека и твореца, опазването на природата, усилията за включване и интегриране на социално изключени групи. С тази изложбата София продължава да е център на световната фотография, заедно със снимките на известната Вивиан Майер.

Кметът благодари за организирането на експозицията на Център „Помпиду“ и подкрепата на Магнум Фото, Висше франкофонско училище за администрация и управление и Международна организация на Франкофонията. Радвам се, че през последните години българо-френското културно сътрудничество е особено богато, – каза още кметът. –Благодарение на събитие като днешното София става важен европейски център за безценни фотографски документи" –посочи също кметът Фандъкова.

Фотограф: Гео Калев