Назад

Фандъкова: "Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване"

"6 септември 1885 година е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да вършим без колебания, без отлагане и самите ние.

Днес може би е трудно да си представим шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами. Нека си припомним историята на днешния ден като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване. Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. То е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решимост българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал, след дългите векове на гнет." Това каза по време на отбелязването на  годишнината от Съединението пред мавзолея – костница на княз Александър I Батенберг кметът на София Йорданка Фандъкова.  

Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя  държава, обединен със своите сънародници, приет за равен и достоен от другите европейски народи, както мечтаеше Васил Левски.

На тържественото отбелязване присъстваха зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, народни представители, общински съветници, политици и много граждани.