Назад

Фандъкова: "Четящият човек е свободен и богат"

Развихме програма в подкрепа на книгите и четенето

"Едно от най-ценното е времето, прекарано с книга. Книгата дава нови идеи и перспективи, дава мъдрост, а мъдрият човек е свободен и богат. София се превърна в четящ град. Това показва и "Алея на книгата", събрала над 70 издателства на пешеходната част на бул. "Витоша". Само за последната година читателите на Столичната библиотека са се увеличили с над 1500 души." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на "Алея на книгата" в присъствието на министъра на културата Боил Банов и зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов.

Столичната община има специална програма в подкрепа на закупуването и даряването на книги.

"Традиционно търговската улица "Витоша" се превръща в книжарница на открито" – каза също Фандъкова.

Кметът Фандъкова разгледа изложението на книги. На един от щандовете кметът разговаря с писателя Захари Карабашлиев. Писателят даде автограф на кмета на една от своите нови книги "Жажда" и написа: "На г-жа Фандъкова – с искрени пожелания за здраве и силен дух в служба на хората и Бог!".

"Развихме програма за даряване на книги: над 7 000 броя книги от над 300 заглавия от детска и юношеска литература, творби на български и световни класици, енциклопедии, речници, предоставихме на детски градини, училища и читалища, културни институти" – каза също Фандъкова.

За 5 години чрез Програма "Култура" са подкрепени над 100 проекта, свързани с книгите.

В Културния календар на Столична община подкрепяме Национална кампания "Походът на книгите", "Пролетен базар на книгата", "Софийски международен панаир на книгата" и "Софийски международен литературен фестивал" на Сдружение Асоциация "Българска книга", както и "Стара хартия за нова книга".

За втора поредна година се провежда и "Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи" на Асоциация "Българска книга", като събитието е съфинансирано от Столична програма "Култура".