Назад

Двуметрова книга краси площад “Славейков” за 24 май

Двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото...” и арткубчета с цитати за любовта към родния ни език на ученици и учители украсиха столичния площад “Славейков”.

„В начало бе Словото...“ е авторска изложба на Частно училище „Цар Симеон Велики“ и Фондация "Българска Памет". Тя се организира с подкрепата на Столична община и е създадена по повод 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В края на миналата година името на празника беше променено вследствие на дългогодишната инициатива на собственика на Частно училище „Цар Симеон Велики“ и председател на Фондация "Българска Памет" д-р Милен Врабевски кирилицата да се нарича „българската азбука“ в европейските структури.

Целта на артинсталацията е да припомни на гражданите и гостите на град София уникалността и богатството на българската писменост и култура. Двуметровата книга се отваря, досущ като истинска, а в нея гражданите могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат статия с 10 любопитни факта за кирилицата. Материалът е изготвен от сдружение “Българска история” и може да бъде прочетен на: https://tzarsimeon.bg/v-nachalo-be-slovoto/. Изложбата включва и арткубчета с цитати на ученици и учители от Частно училище “Цар Симеон Велики”, с. Иваняне, свързани с богатството и красотата на българския език.