Назад

Общинска полиция пази маймуните в Зоопарка

08.10.2020 г., с. 5

 

Общинска полиция пази маймуните в Зоопарка

Животните имат нови, широки и залесени пространства

Охраната в новия сектор „Примати" ще следи посетителите да не подхвърлят храна

Гибоните Гиби и Ява вече са влюбена двойка

 

ЛИЛИЯ АНГЕЛОВА

Допълнителна охрана ще следи за реда в новия сектор „Примати" в Софийския зоопарк. Тя ще бъде осигурена от Общинска полиция, както и от служители на зоокъта. Мерките се налагат през уикендите, за да се избегне нерегламентирано хранене от страна на посетителите, които достигат до 10 000 на ден. Заради него животните заболяват и дори променят поведението си, обясни пред „Труд" екологът към столичния зоокът Катя Зарева.

Ремонтът на сектора на маймуните отне близо 2 години, а от месец 50-те обитатели са пуснати в новите си домове, където имат естествена зеленина от бамбук, въжени мостове и места за почивка.

Загражденията за маймуните са повече от 10 пъти по-големи от старите. „Имаме и две празни заграждания, които пазим за два нови вида, които очакваме - маймуните саймири и памукоглави тамарини, които са много застрашени в природата. Те ще дойдат в групи", обясни екологът. С тях приматите ще станат 12 вида, което е голяма гордост за екипа на зоопарка.

Най-ценните безспорно са двойката белоръки гибони, единствени в България. „Те са човекоподобни маймуни, затова нямат опашки. Повече от 5 години са при нас, не са имали поколение. Когато ги пуснахме заедно във външното заграждение, защото преди това не се разбираха много, изведнъж процъфтя страхотна любов. Пеят заедно, държат се заедно. Така че естествената среда много благоприятно се отрази на отношенията между Гиби и Ява", разказа Зарева.

Лъвските макаци също са сред ценните и застрашени видове примати в зоопарка, както и хануманските лангури.

В новия сектор от началото на септември има бебе капуцин, размножили са се и лемурите.