Назад

Животът след извънредното положение

14.05.2020 г., с.7

Животът след извънредното положение

По информация към 20 часа снощи.

 

1. Носенето на маски на открито не е задължително освен при близък контакт с други хора. Но носът и устата трябва да са покрити в градския транспорт, иначе глобата е от 300 до 1000 лв. До изрична отмяна от здравния министър остава и забраната за хората до 60 г. да пазаруват в часовете между 8,30 и 10,30 ч - тогава на пазар ходят само възрастните.

2. Отворени са парковете, но не е разрешено сядането по пейки, пиенето на алкохол, струпването на много хора на едно място. Децата могат да играят на детските площадки, може да се посещават и спортни площадки. Разрешени са всички индивидуални спортове, но при дистанция от 2,5 м. Може да се практикуват и колективни спортове на открито като футбол, баскетбол и волейбол с участието до 10 1 души, но е забранено да има публика. Плувните басейни са отворени, но плуващите трябва да спазват дистанция помежду си.

Планината и природните паркове също са отворени за разходки, но без лифтове и сядане на пейки и в беседки. Разрешени са семейните пикници.

3. Учебната година ще завърши онлайн. В училище за изпитите си ще отидат само 7-класниците и 12-класниците за матурите. Абитуриентски балове няма да има, но ще има тържествено изпращане на зрелостниците в училищните дворове при специални мерки.

До две седмици се очаква решение за детските градини. Шофьорските курсове се провеждат само с един обучаващ се в колата.

4. До 13 юли:

- забрана за запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани и върху банковите сметки на общините;

- срещу физически лица се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавни и частни съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

Още два месеца няма да има наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори.

Заработват съдилищата. От 20 май текат отново процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти. Започват да текат и нотариалните производства.

5. До 13 юли работодателят продължава да има възможност да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск. До 31 октомври в селското стопанство ще може да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. До 30 септември социални помощи ще се дават, без 9а е задължително децата да посещават училище или детска градина. Няма да се иска и бележка за направени имунизации, за да се вземе помощта за отглеждане на дете до 1 г. Срокът на тези месечни семейни помощи, който изтича в периода от 1 февруари до 31 май, се удължава служебно до 30 юни. Служебно до 31 декември се удължават и сроковете за изплащане на еднократните помощи за бременност, раждане, осиновяване, първокласници и др., които изтичат след 1 март т.г.

6. Моловете все още остават затворени, там работят банкови клонове, застрахователи, дрогерии и хранителни магазини. Ресторантите и кафенетата ползват само тераси и градини с маси на разстояние поне 1,5 метра една от друга. На една маса не може да седят повече от 4 души или едно семейство.

7. От 11 май са отворени за посетители всички музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция. Може да се посещават кино и културни събития на открито - театрални постановки и концерти, но при максимален брой заети места до 30% от капацитета и с всички противоепидемични мерки.

8. Женските и детските консултации и плановите имунизации за цялата страна са разрешени във вторник и четвъртък. Останалите пациенти трябва предварително да си определят час при личния лекар.

Разрешени са и плановите операции, трансплантациите и инвитро процедурите.