Назад

Железният човек стъпи на Мавзолея


14.10.2020 г., с. 11

 

Шпионира хора и кучета

Железния човек стъпи на Мавзолея

Пускат инсталацията след две седмици

 

Георги П. Димитров

Железния човек стъпи на мястото на заличения мавзолей на Георги Димитров и чака да бъде пуснат в действие, видя „Телеграф“.

13-метровата инсталация от метал и LED дисплеи официално се нарича „Един човек“, но неофициално от фенове на изкуството вече получи името Железния човек. Пред „Телеграф“ авторът ѝ Венелин Шурелов заяви: „Целта ми е стилизирана и обобщена човешка фигура. Ползвам модул - формата и размера на LED дисплея, от който образувам цялата фигура“.

Кръст

Някои виждат в Железния човек прилика с кръст, но авторът категорично отрича - „Идеята е да наподобява стилизиран човешки силует, а кръстът е вторична интерпретация, която не съм целял“. Дисплеите са свързани с камери за видеонаблюдение, които са разположени на самата фигура и те обхващат зоната в непосредствената й близост. През равен интервал от време камерите правят кратки записи, които се качват върху тялото. „Записват минувачи, посетители, които търсят непосредствен контакт със самата работа. Засега е през две минути по 10-секундни записи, но после може да се променят тези интервали. Това ще бъде денонощно в продължение на година, през декември 2021 г. ще бъде премахната инсталацията. В този проект се пресича както голямото очакване за тази фигура, така и предизвестената й смърт“, обяснява Шурелов.

Животни

Камерите за наблюдение своеобразно ще шпионират хора и кучета, като ще ги заснемат и след това ще прожектират образите им върху видеодисплеите. Шурелов поясни пред „Телеграф,,: „Ще улавят всичко - човека с неговото животно или животното с неговия човек, само животното, само човека. Камерите не подбират“. Авторът обяснява как е стигнал до идеята: „20-25 години опит и усилия в полето на дигиталните изкуства бяха стъпалата. Дългогодишен интерес към интерпретацията на човешкото тяло. Обикновено ползвам моето собствено в различните инсталации. Но сега реших да създам един колективен образ. Едно тяло, което е съвкупност от множество тела. Да направим свой технологичен двойник, за да се погледнем отстрани“.

Място

Венелин Шурелов казва, че според него мястото, където е бил мавзолеят на комунистическия вожд и учител Димитров, а сега е градинка, е идеално за проекта „Един човек“. „Мястото е много добре подбрано, защото е чувствително, натоварено с всички културни пластове от миналото и такива, които колективно сме изживели в последните десетилетия. Всяко произведение осъзнато и осмислено или автоматично ще се разполага“, смята Шурелов.

До две седмици проектът ще бъде пуснат в действие. Основната фигура е вдигната, сега се изграждат елементите. След това започва шпионирането и компютър ще преработва всичко това в обобщена фигура на моментното време.