Назад

Зелени пояси около школата в района пазят от вредните газове


16.10.2020 г., с. 5

 

Зелени пояси около школата в района пазят от вредните газове

Западният парк готов до края на годината

Сгрешен проект бави изпълнението

 

Дългоочакваният ремонт на Западния парк в София трябва да приключи в края на годината. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която участва в засаждането на дървета в двора на 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“.

„Усилено се работи в момента, започна асфалтирането на алеите. Централната алея е към финала. Очаквам до края на годината да приключи този ремонт. Предстоят още много дейности, изпълнителят има ангажимент  да монтира и парковата мебел но това трябва да се случи, след като алеите бъдат готови“, обяви кметът.

Реконструкцията на парка започна в началото на юни 2018 г. и по първоначален план трябваше да приключи през пролетта на 2019 г., но последваха няколко отсрочки. Първата дойде през май 2019 г., а от общината посочиха като причина лошото време. Няколко месеца по-късно обаче се оказа, че има грешка и в самия проект за реконструкция на парка.

Последната спънка пред обновяването на парка бе коронавирусът и ограничаването на разпространението му. Грешката в проекта се оказа наличието на магистрален водопровод, който минава през територията на парка и затрудни много работата. Той беше засегнат при строителните дейности. Оказа се и че се налага да се проектират нови канализационни отклонения, тъй като съществуващото отводняване на парка не действа и трябва да се изгради ново заустване на битовите води.

От двора на 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“ Фандъкова даде старт за трета поредна година на кампанията „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“. „Тази година се включват 26 училища във всички райони на града.

Общо 1000 дървета ще бъдат засадени

Кампанията ще бъде зелен пояс около учебните заведение, с цел да запазим децата от вредните изпарения на автомобилите“, обясни кметът.

Градоначалникът съобщи също, че следващата седмица започва и поредният сезон за засаждането на Новата гора на София. Дървета ще бъдат засадени и по улиците и спирките в града.