Назад

Затвориха два цигански квартала в София след 6 мъртви и 12 заразени

16.04.2020 г., стр. 4

Обмислят и пълна карантина

Започна засилено тестване, при 60 изследвани намериха 7 болни

Даринка Илиева, Йоана Русева

Жителите на циганските квартали “Филиповци” и “Факултета” няма да могат да излизат от тях от четвъртък освен с бележка от работодател, че отиват на работа. Изключения се допускат и за пазаруване на храна или лекарства.

Това разпореди столичният кризисен щаб в сряда.

Двата квартала са се превърнали в огнище на зараза, стана ясно сутринта вчера, след като от националния щаб обявиха мащабно тестване. Причината е, че до момента има 6 смъртни случая в циганските махали заради COVID-19, още 12 души са в болници, като двама са в реанимация, обявиха пък от регионалната здравна инспекция.

“Имаме две съмнения. Там, където имаме достатъчно данни, че спазването на противоепидемиологичния режим е много слабо, там насочваме вниманието. Освен това продължават за празниците да се завръщат доста хора от високорискови страни, най-вече Англия, но и Италия и Испания, и голяма част от тях са в тези квартали. Като се върнат пък, те започват да се виждат с приятели, роднини и се създават условия за разпространение.

Това ни кара да сме по-внимателни и да насочваме там вниманието си като мерки за ограничаване на контактите на движението и като скрининг, доколкото е възможен, на по-рискови контингенти. За някаква концентрация на заболелите в момента не може да се говори, по-скоро е по-висок рискът от зараза и разпространение”, коментира обаче главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

60 души бяха тествани във “Филиповци” и “Факултета” в сряда, като 7 са дали положителна проба, обявиха от РЗИ снощи.

Контактните лица на болните са над 150.

Именно тези данни са накарали София да затвори почти напълно циганските квартали.

“Ограничава се и движението вътре в самите квартали. Ще се допуска само излизане до хранителен магазин, аптека и до личен лекар за осигуряване на медицинска помощ”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Около двата ромски квартала ще бъдат разположени полицейски КПП-та, започна и дезинфекция по улиците.

В двата квартала няма да се допускат събирания на повече от двама души по улиците и в междублоковите пространства. Няма да се провеждат и семейни тържества.

Ограниченията ще важат до второ нареждане. Запознати обаче не изключиха дори налагането на пълна карантина по подобие на тази, през която премина Банско и каквато бе обявена за старозагорското село Паничерево. Такава е стандартната мярка при гнездо от повече случаи, обясни източник от щаба.

Фандъкова е издала и заповед за налагане на санкции на всички почистващи фирми, чиито служители не носят предпазни маски и ръкавици, докато чистят столицата.

София, Кюстендил и Смолян се очертават като огнища на зараза, обяви в сряда Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

747 бяха установените случаи на коронавирус в страната към 17 часа в сряда. Като в столицата са 447 от заразените, в Смолян са 26-има, а в Кюстендил - 19.

Починалите от коронавирус вече са 36-има.

Без пътувания за Великден, църквите не пускат под плащаницата

Всички, които нямат основателна причина да пътуват по Великден, ще бъдат връщани от контролно-пропусквателните пунктове край градовете. За това напомниха в сряда от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и премиерът Бойко Борисов.

“За съжаление, не може да се спази тази традиция в България, където всеки пътуваше до своите близки. Заповедта на министъра на здравеопазването много ясно указва начина на влизане в областните центрове - само по причина работа, здравословни проблеми или доставка на храни и медикаменти. Ще бъдат връщани абсолютно всички, които нямат основателна причина”, коментира шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. И отново апелира за спазване на препоръките за избягване на публични събирания, пътувания и струпване при пазаруване.

Областните градове няма да могат да се напускат за Великден, напомни и премиерът Бойко Борисов в свое изявление.

Миряните да спазват всички епидемиологични изисквания на държавните власти, призоваха от синода. Владиците напомниха, че носенето на маски е задължително както в църквите, така и извън тях.