Назад

Затварят Витоша за разходки

След като хиляди столичани се струпаха в планината

Полиция спира колите, тръгнали към природния парк

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще възложи на полицията да спира тръгналите на разходка на Витоша.

Заради топлото време в събота хиляди столичани се отправиха към планината. Това накара началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски да коментира вчера, че на Витоша е било като на събор и призова кметицата да затвори подстъпите към планината.

Патрули

„Транспортът за Витоша е спрян още от петък, включително и автомобилите", коментира столичният градоначалник Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. По думите й в големите паркове, в които са обхождали полицейски патрули, нарушителите са били сравнително малко. За разлика от това обаче по квартални градинки и особено на Витоша и Панчарево са се събирали много хора. „Ще възложа на полицията да направят всичко възможно да контролират този процес, защото е недопустимо заради хора, които не са достатъчно отговорни, да страдат отговорните хора, които не са защитени заради тази ситуация", коментира кметицата.

Мерки

„Аз съм привърженик на възможно най-строгите мерки", изтъкна още Фандъкова. „Тези забрани са в полза на здравето на всички нас. Не трябва да ги нарушаваме, за да не се наложат по-големи забрани. София е голям град, това е милионен град, разликата с малките градове е огромна. Видяхме възрастните хора на село -могат да си седят в градините и да работят, тук трябва всички да се затворят в малки или по-големи апартаменти. Това е изключително трудно", коментира кметицата.

По думите й има служби в София, които са от жизнено значение и няма как да прекъснат работа - това са лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите, служителите в чистотата, полицаите, шофьорите в градския транспорт. По думите й може да се преразгледа безплатното паркиране в синята зона заради многото коли, които са спирали там.

„Отменихме синя и зелена зона с цел по-малко хора да ползват градския транспорт. Обаче видяхме, че в последните два дни много хора дойдоха с колите си в центъра и трудно се намираха места за паркиране. Ако това струпване продължи, тогава ще преразгледаме тази мярка", коментира тя.

Вчера от рано сутринта на магистрала „Тракия" се изви опашка от автомобили за влизане в София заради по-строгите мерки при влизане в градовете. Полицията проверяваше водачите за наличие на декларация от работодател, в случай на служебно пътуване, както и за лични карти.