Назад

Започват обществени обсъждания за парка

14.05.2019 г., стр. 8

БЕЗ СЕРГИИ В БОРИСОВАТА ГРАНИНА

ВЪЗСТАНОВЯВАТ СТАРАТА БИРАРИЯ ПО АРХИВНИ СНИМКИ

Всякакви сергии, павилиони и стрелбища да бъдат премахнати от Борисовата градина, а чадърите и тентите на заведенията да са само в неутрални цветове, сливащи се със средата - зелено, бяло и охра.

Това се предвижда в проекта за подробен устройствен план на парка, който бе пратен в районните общини в „Изгрев", Средец" и „Лозенец", където предстои да се проведат обществени обсъждания. Всички пейки и кошчета в Борисовата градина ще бъдат еднакви или синхронизирани. Предвижда се по архивни данни да бъде възстановена бирарията от едно време край езерото „Ариана". Алеите, които към момента не са в добро състояние, ще бъдат настлани според оригиналната концепция на парка с щул.

Спорове

Дискусии предизвиква бъдещето на спортните обекти в парка. В проекта се предвижда забрана на всякакво строителство на стадионите „Васил Левски" и „Българска армия", като се допуска единствено изграждането на козирки на двата стадиона.

Наскоро обаче от ръководството на ЦСКА представиха проект за мащабна реконструкция на „Армията", включваща и увеличаване на капацитета. Предлага се и премахване на игрищата на „Спортна София", което също среща съпротива сред столичани. Къпалнята „Мария Луиза", която от години не работи, пък се предвижда да бъде възстановена. Дискусии предизвика и бъдещето на стадион „Юнак", като последното предложение е да се възстанови автентичният му облик.

Забрана

„Маймунарника" се планира бъде възстановен на плановата композиция от три кръгли дансинга с различен диаметър, които и към момента са съхранени на терена. Вероятно е всички преместваеми обекти и съоръжения да бъдат премахнати. Продажбата на алкохол е строго забранена в територията му. Проектът забранява също рекламите на цялата територия на Борисовата градина.