Назад

Започват масови проверки в автобусите и кръчмите

23.06.2020 г., с. 3

 

ЗАПОЧВАТ МАСОВИ ПРОВЕРКИ В АВТОБУСИТЕ И КРЪЧМИТЕ

Връщат задължителните маски на закрити обществени места

Запазва се капацитетът  от 50 % за събития на закрито

 

ПОЛИ ПАНТЕВА

Здравните власти започват масови проверки за носенето на маски и спазването на дистанция. Това стана ясно на извънреден брифинг в здравното министерство вчера. Той се проведе след среща на премиера Бойко Борисов със здравния министър Кирил Ананиев, представители на щаба и директори на водещи лечебни заведения.

Неспазване на дисциплината и действащите мерки от голяма част от хората. Това е мотивът да бъдат въведени по-строги правила.

„Не искаме да въвеждаме извънредни и тежки мерки. Носенето на маски, шлемове или други предпазни средства ще бъде  задължително в нощните заведения, дискотеки, кина, театри, магазини, търговски центрове и други закрити обществени места", обяви здравният министър Кирил Ананиев. Той подчерта, че правилото важи и за персонала, който също трябва да е снабден със защитни предпазни средства.

Остава в сила и заповедта за спазването на задължителна дистанция от най-малко 1,5 м. Всички мероприятия на закрито трябва да бъдат организирани при до 50% от капацитета на съответната зала, припомни Ананиев. Има обаче ново правило за стадионите. При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва и съответната дистанция. При останалите спортни състезания на открито капацитетът също е до 50% заетост или през седалка.

"Ситуацията е сложна, имаме РЕАЛНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА СЛУЧАИТЕ. За щастие то не е толкова голямо за хората, приети в болници, но е достатъчно притеснително", заяви на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той постави и няколко въпроса - дали това е само българско или го има и в другите страни, на нашето поведение ли се дължи или на промени във вируса. А след това отговори, цитирайки статистика за заболеваемостта. От нея стана ясно, че тази тенденция се наблюдава на Балканите, където на първо място по разпространение е Република Северна Македония, както и в Европа, където начело е Швеция.

Доц. Кунчев заяви, че за да се справим със ситуацията, без да претоварим здравната система, каквато беше целта от самото начало, към прословутите три Д трябва да добавим и К - „Дисциплина, дистанция, дезинфекция и контрол", заяви главният здравен инспектор и допълни: „Защото се оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. Не при всички е така, но не малко решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат", каза доц. Кунчев.

„Ако министърът не беше върнал носенето на маски, аз щях да го направя", каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова. „За мен е важно в магазините, институциите, на публичните места да продължават да се използват защитни предпазни средства. Ние ще изпишем подробно за къде ще важи това правило, за да не спори полицията в метрото дали трябва или не трябва да се глобява", каза Фандъкова. Столичният кмет заяви, че в градския транспорт влиза полиция, която ще следи стриктно дали всички пътници са с маски.

„Миналата седмица 3 екипа на Общинска полиция, заедно с контрольорите, провериха 700 превозни средства,

ИЗДАДЕНИ СА ДЕСЕТКИ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ПРОТОКОЛИ, НО ИМА САМО 16 АКТА

Знаете, че минималната глоба е 300 лв. съгласно Закона за здравето. Информираха ме колегите, че избягват да правят актове, а предпочитат предупредителни протоколи. Очевидно обаче това не върши работа. Затова от утре удвояваме екипите. Ще бъдат мобилизирани още полицаи не само от Общинска полиция, а и от районните управления", каза още Фандъкова.

Шефът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пък заяви, че в София има наличие на семейни огнища. По думите му обаче няма локализирани големи клъстери, а увеличението на заболелите е по места, където не са спазвани мерките и е имало струпване на много хора.