Назад

Сензорни лампи и достъп за деца с увреждания в училищни тоалетни


13.04.2021 г., с. 3

 

ЗАПОЧВА КАНДИДАТСТВАНЕТО ПО ПРОГРАМАТА „СОФИЯ ИЗБИРА"

Сензорни лампи и достъп за деца с увреждания в училищни тоалетни

Финансирането е в размер на 25 хил. лв., в за големите до 50 000 хил. лв.

 

МАРИЯ НИНОВА

Модерни тоалетни с константно или сензорно осветление, отопление, вентилация, достъп за деца с увреждания, ще бъдат изградени в столични училища. Това предвижда програмата „София избира", по която софиянци избраха проект за ремонт на тоалетни в школата, а финансирането е 1,5 млн. лв.

Реконструкцията на тоалетните включа и кабинки със стени и врати, през които да не може да се наднича отгоре или отдолу, без пролуки на пантите, смесителни батерии с автоматично спиране след зададена настройка, двустепенни тоалетни казанчета, диспенсъри за тоалетна хартия, сензорни дозатори за течен сапун.

Кандидатстването по програмата започва от днес и ще продължи до 2 май, съобщи зам.-кметът по строителство на София Ангел Джоргов. След това до 17 май е обявяването на класираните училища и накрая инструктаж и финансиране.

ЗА МАЛКИТЕ ШКОЛА С ДО 300 УЧЕНИЦИ ФИНАНСИРАНЕТО Е ДО 25 ХИЛ. ЛВ.,

в за големите до 50 000 хил. лв. По програмата може да кандидатстват само общински училища с начална и основна степен.

Задължителните условия при кандидатстването са проектантски екип, човек от училището, който ще се явява при комуникацията при различните етапи на проекта, както и местна училищна общност, която да гарантира устойчивост на вложените средства. „Една от крайните цели на проекта е учениците да ползват без предубеждение и неприязън училищните тоалетни с честотата, която здравето им го изисква. За да се постигне това, училищните тоалетни

НЕ ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ РЕМОНТИРАТ

със съвременна визия, но и трябва да се поддържат със съвременни методики, процеси и политики. Като част от проекта е нужно да се разпишат отговорности, стъпки за контрол, дневници с дейности, инструктажи на поддържащия персонал и др. организационни мерки, които да гарантират дългосрочното стопанисване на санитарните зони в училището", се посочва в ръководството за кандидатстване.

Проектът за модерните тоалетни бе избран след гласуване на столичани сред 71 предложения. В предложението се цитира проучване на Национална мрежа за децата сред ученици, които посочват, че

70% ОТТЯХ ОТКАЗВАТ ДА ПОЛЗВАТ СЕГАШНИТЕ ТОАЛЕТНИ,

а въздържането водило до редица здравословни и психологически проблеми в подрастващите. Цитира се и статистика предоставена от Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания според която 40 хил. деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система, а 9,9% или 118 800 деца имат уголемен пикочен мехур заради стискане.