Назад

Започнаха масови проверки за строежите на детски градини в София


28.05-03.06.2021 г., с. 9

 

Започнаха масови проверки за строежите на детски градини в София

Йорданка Фандъкова всяка седмица ще прави инспекции, след като над 10 000 деца останаха извън заведенията

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова проверява извънредно строителството на нови детски градини в града. Целта е градоначалникът да следи работата на строителите. Извънредните инспекции на Фандъкова идват, след като миналата седмица общинарите се скараха заради недостига на места в градините. Междувременно проверка, организирана от Фандъкова, установи, че забавачница, която трябвало да е готова миналата година, още е само строеж. На строителната площадка пък имало само един работник, установена е и липса на строителни документи.

„Както ви обещах миналата седмица всяка седмица ще проверявам как върви строителството на детски градини във всички райони“, каза Фандъкова при инспекция на строяща се градина на бул. „Александър Пушкин“. Тя констатира, че район „Витоша“ е от районите с най-голям недостиг на места в забавачки.

„В момента се строи нова детска градина на мястото на стара сграда, построена преди 80 години. Новият проект е за пет групи. Детската градина се строи в срок, децата трябва да влязат в нея май догодина“, обясни кметът.

Фандъкова каза, че в „Манастирски ливади“ в момента се извършва събарянето на стара сграда, на мястото, на която ще бъдат издигнати градина и училище. Кметът се закани и там да провери как вървят дейностите без предупреждение.

Кметът на София обяви, че освен ускорената програма за строителство, която Столичния общински съвет прие миналата година, се търсят и други възможности за компенсация на родителите, чиито деца остават извън градините. Фандъкова е провела и среща с Асоциацията на предприемачите, на която е обсъдено строителството на градини на партерни етажи. До дни ще има списък с инвеститори, които имат интерес.

Относно организираните протести на родителите с неприети деца, Фандъкова каза, че ги разбира. Тя отбеляза също, че през 2007 г. детските градини и ясли са се посещавали от под 34 хиляди деца, днес те са около 44 хиляди. В момента общината строи 16 сгради на детски градини, а до края на годината ще започне и изграждането на още 25.

Междувременно столичният заместник-кмет по дигитализация Генчо Керезов заяви пред БНР, че няма намерение да подава оставка. Тя му беше поискана от родители и общински съветници от БСП и Демократична България, заради хаоса, до който доведе отключването на информационната система ден преди първото класиране за място в детските заведения в София. В резултат на класирането от 17 май без място останаха близо 10 000 деца.

„Администрацията се води от надделяващия обществен интерес - имаше изцяло нови правила за прием тази година, които трябваше да бъдат програмирани. Те са програмирани правилно в новата система. Видяхме, че при около 2400 души всъщност имаше липса на заявка на едни конкретни критерии. Отворихме системата 100% прозрачно напълно за всички, за да могат и всички, които старателно имаха всичко попълнено, да могат да пренаредят желания, ако желаят. И все пак ние успяхме да се справим със срока и да пуснем класиранията навреме. Големият успех за мен е, че ние успяхме да преведем навреме над 20 милиона записа на данни, които 13 години са били в свободен текст, към 100% валидност и интеграция с базата данни на държавата. Така елиминирахме всички фалшиви профили и всякакъв шанс за злоупотреба“, каза Керезов.

Заради недостига на места в детските градини и ясли в София родители обмислят протести.