Назад

ВЪПРЕКИ C0VID-19: Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10 на сто

29.10.2020 г., с. 7

 

ВЪПРЕКИ C0VID-19:

Заплатите на шофьорите в столичния транспорт скачат с 10 на сто

 

„Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%“. Това бе потвърдено на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова с президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. На нея присъстваха и Екатерина Йорданова - председател на СТСБ, Иван Кирилов - председател на федерация транспортни работници „Подкрепа“, заместник-кметовете на Столична община по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Кристиян Кръстев, председателят на транспортната комисия към Столичен общински съвет Карлос Контрера.

„Постигнахме най-мащабното от десетилетия модернизиране на градския транспорт със закупуване на нови превозни средства и разширението на метрото. Това е важно както за работещите, така и за хората, които използват повече обществен транспорт в придвижването си. Успяхме да излезем и от кризата с недостиг на кадри в системата на градския транспорт и това стана благодарение на диалога и подписаното помежду ни споразумение“, коментира столичният кмет и допълни, че „социалният диалог със синдикатите е важен и наша задача е той да продължи“.

На срещата бяха обсъдени и въпросите за важността на финансовата дисциплина от страна на всяко едно дружество, както и работата за привличане на средства в условия на криза. Дружествата трябва да проверят възможностите за привличане на допълнителни средства по програми на правителството както 20/80, така и по оперативните програми.

Продължава спазването на противоепидемичните мерки за дезинфекция на градския транспорт. С цел минимизиране на риска водачите няма да продават превозни документи. Възможностите гражданите да закупят превозни документи към настоящия момент са през пунктовете на „Център за градска мобилност“, всички офиси на тото пунктове, офиси на „Български пощи“, както и в над 200 обекта на търговски партньори. По време на срещата президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че трябва всички инициативи, независимо откъде идват, но касаещи организацията на градския транспорт, да бъдат обсъждани в съвета за социално сътрудничество. Относно предложението на Манолов Контрера обяви, че ще бъде изготвен съответен текст в Правилника за работа на комисията по транспорт.