Назад

Зам.-кметът Дончо Барбалов: Данъците в София няма да се вдигат

27.10.2020 г., с. 9

 

Зам.-кметът Дончо Барбалов: Данъците в София няма да се вдигат

Въвеждане на вечерен час не се обсъжда

4,6 млн. лв. допълнително за градския транспорт

 

Независимо от усложнената обстановка и спада на приходите от различни дейности не се обмисля вдигане на данъците в София догодина.“ Това заяви зам.-кметът на столицата по финансовите въпроси Дончо Барбалов. Той обясни, че има изоставане от плана за приходите на столицата от няколко милиона лева заради това, че още по време на извънредното положение през март, април и май общината опрости редица наеми и такси на бизнеса с цел да запази работните места. „За щастие основната част от приходите на общинската хазна идват от данъци върху имуществото, т. е. приходната част не се влияе от цикличността в икономиката“, каза Барбалов в студиото на bTV.

Той поясни, че актуализицията на бюджета на Столична община предвижда допълнителни 4,6 млн. лв. за градския транспорт.

Барбалов бе категоричен, че не се обмисля въвеждане на вечерен час за столицата. Засега единствената мярка е затварянето на нощните заведения за 14 дни. „Ако излезем от червената зона като областен град, няма да се налагат други мерки“, каза зам.-кметът.

Барбалов напомни, че е възможно общината да препоръча учениците от гимназиален клас да преминат на онлайн обучение, ако заболеваемостта от коронавирус в столицата продължава да нараства. „Тези ученици са с повече социални контакти и технически са по-подготвени да учат дистанционно“, обясни зам.-кметът.