Назад

За ул. „Цар Иван-Асен II”

14.05.2020 г., с. 27

За ул. „Цар Иван-Асен II”

Рицарят без броня снима филм за София

Олег Ковачев събира 10 бона, за да започне

 

Екатерина Томова

„Рицарят без броня“ Олег Ковачев ще прави филм за столичната улица „Цар Иван Асен II“, на която живее вече 60 г.

Режисьорът събира дарения в размер на 10 000 лв„ за да започне работния процес. „Разчитам на всички, които обичат махалата, да дават предложения за емблематични хора и сгради, които трябва да бъдат заснети или описани във филма. Моля, който има възможност, нека подкрепи финансово проекта и стане почетен гост на премиерата“, пише в личния си профил във Фейсбук режисьорът и актьор.

Спомени

„Отдавна искам да направя филм за улица „Иван Асен II“. Представете си един разказ, който започва от „Орлов мост“ и двете емблематични сгради „Царевец“ и ,Асеновец“. После поемаме към ,Арт клуба“, триъгълната градинка, сладкарница „Пчела“. Кино „Бланкова“, фурната, плод-зеленчука на ъгъла със „Загоре“, откъдето тръгна познатият на всички търговец Митко. Всички магазини по този маршрут смениха по няколко пъти предназначението си, а ние ще си спомним как изглеждаха преди години“, споделя за идеята си Ковачев. Той допълва, че в махалата са живели много известни личности като Дора Габе и Ран Босилек. „Има много запазени снимки от нашата улица, включително от бомбардировките, които ще съпоставим с днешното състояние на сградите. Някои филми са заснети в квартала и можем да ползваме кадри от тях. Сладкодумни съседи ще разказват за онова време, в което играехме на улицата спокойно, защото автомобили почти нямаше. През зимата пързалките по „Мизия“ и „Омуртаг“ се заледяваха допълнително с вода, която носехме в тенджери, а лоши съседи хвърляха сгурия, за да ни пречат. Плодните дървета бяха много и по тях висяха деца, които ядяха череши, джанки, дюли...“, връща се в спомените си режисьорът.

Дарители

Пред „Телеграф“ Олег Ковачев сподели, че бюджетът за подобен филм с продължителност около 54 минути и заснет с модерна техника, е около 120 000 лв. „Много се радвам, че само за 24 часа се събраха над 700 лв. И то в този тежък от финансова и психологическа гледна точка момент“, казва режисьорът. Всички дарители ще получат като подарък филма и ще бъдат почетни гости на премиерата в кино „Влай-кова“. Справка показа, че досега са събрани малко над 1000 лв. Всеки, който иска да подкрепи филма, може да го направи в „Платформата“ или на банкова сметка в Първа инвестиционна банка IBAN BG14FINV915010BGN096Z6 BIC FINVBGSF Олег Ковачев.