Назад

За София с любов говорят 25 световни кинотворци

25.02.2021 г., с. 32

За София с любов говорят 25 световни кинотворци

Питър Грийнауей, Кшищоф Зануси, Никита Михалков, Агнешка Холанд, Тони Палмър лично представят своите хитове „Здравей, София...“

 

Така с любов започват уникалните видеообръщения на 25 световноизвестни кинотворци, които са гостували у нас и лично са получили наградата на София на кинофестивала „София филм фест“ - плакет на Георги Чапкънов (общо са 56 б. р.).

Всички са запазили най-топли чувства към организаторите и към България, продължават да поддържат връзки с екипа и затова не са се колебали нито за миг да се присъединят виртуално към 25-ото юбилейно издание на кинофестивала.

Първата част от СФФ 25 включва филми на Питър Грийнауей, Кшищоф Зануси, Никита Михалков, Биле Аугуст, Данис Танович, Агнешка Холанд, Нури Билге Джейлан и Тони Палмър. Присъствието на такива светила на световното кино на фестивала е една от причините София да бъде обявена за един от творческите градове на киното на ЮНЕСКО. Стефан Китанов - инициаторът на „София филм фест“, лично се е свързал отново с тях. У нас той е бил неотменно до звездите на киното и им е доказвал интереса на българските зрители към техните филми и творчество. И те му имат доверие! Чувствали се уважавани и обичани в България!

Питър Грийнауей е първият носител на наградата на София през 2005 г. - представят го с „Айзенщайн в Мексико“. Следват Кшищоф Зануси - „Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път“, Никита Михалков с дигитално възстановения „Незавършена пиеса за механично пиано“, Данис Танович -„Цирк Колумбия“, Нури Билге Джейлан - „Зимен сън“, Тони Палмър припомнят с „Вангелис и пътуването до Итака“.

Видеообръщенията се гледат единствено в кината. Официалното откриване на XXV „София филм фест“ е на 11 март в зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев „Февруари“.

Наградата на Столичната община ще получи Теодосий Спасов, защото е изключителен музикант, филмов и театрален композитор.