Назад

За Коледа майки украсиха Северния парк

02.12.2020 г., с.8

 

За Коледа

Майки украсиха Северния парк

След празниците ще почистят играчките заедно

 

Виктор Димитров

Майки, заедно с децата си, кичат елхите в Северния парк в София.

Десетки украсяват с играчки дръвчетата, за да си подарят малко коледна магия. Някои от тях си спомнят как са тичали в него още като деца, други пък отскоро живеят в западните квартали на столицата и се радват на обновения Северен парк.

Инициативата тръгва от един пост на Дияна Тошева във Фейсбук.

Начало

„Здравейте, мили хора. Искате ли тази година до украсим нашия Северен парк с гирлянди, звездички, топчици? Да направим Коледата си по-добра. Да направим нещо общо... Кой когато има път да сложи по една коледна дрънкулка. Така ще накичим парка,че да внесем уют до Коледа. Всеки ще е направил нещо хубаво за съкварталците си и ще ни е хубаво да се разходим и да гледаме любов... Можете да напишете и името си на играчката“.

Организаторите предлагат да бъде накичени дърветата около езерата и пейките. Планът включва след края на празниците да почистят заедно играчките. “Ако всеки завърже по една голяма червена панделка на големите елхички, паркът ще се превърне в приказка.

До Коледа ще е вълшебно. Всяко семейство в квартала ще си има елхичка“, споделя пък друга дама.

Нови

Наскоро в Северния парк бяха засадени над 200 нови дръвчета. Така в него вече има131 новопосадени широколистни дръвчета като гинко билоба, червен конски кестен, червен клен, дъб, амброво дърво, магнолия, смарагдова туя и сребрист смърч. На широколистната растителност пък беше извършено укрепване. Засадени бяха и 70 броя иглолистни от вида Лавзонов лъжекипарис, хвойна, сребрист смърч, дугласка ела, тис, Западна туя Смарагд.