Назад

За имоти и коли в София 5% отстъпка, ако платим данъка до април

04.02.2020 г., стр.14

Общината събира 225 млн. лева от такса смет

Валери Роев

5% отстъпка ще получат столичаните, които платят в пълен размер данъците за жилището и автомобила си до края на април.

На 30 април изтича и срокът, в който трябва да се плати и първата вноска от такса „смет“, за която обаче не се полага отстъпка, припомни заместник-кметът на София по финансите Дончо Барбалов пред „Телеграф“ по повод началото на данъчната кампания. От вчера вече местните данъци и такси могат да се плащат в касите на районните данъчни отдели или по банков път. Ден по-рано можеше да се превеждат сумите и онлайн.

Кампания

За тези, които решат да се издължат на общината на части, сроковете са 1 юли за първа вноска и 31 октомври за втора вноска за данък недвижими имоти и данък МПС, както и 30 април, 1 юли, 30 септември и 30 ноември за плащане на такса „битови отпадъци“ на четири вноски. Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице.

Всички каси разполагат и с ПОС устройства за плащане с дебитни или кредитни карти.

Онлайн справки за дължимите местни налози и плащане може да се правят през страницата на Столична община. За целта собственикът трябва да има ПИН код, издаден от СО, или ПИК от НАП.

Съобщенията за дължимите данъци и такси по данъчните партиди в Столичната община ще бъдат отпечатани и разпратени до собствениците в следващите дни. Хората, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информация за местните си данъци и такси на електронната си поща.

Постъпления

Столичната община очаква 112 млн. лв. от данък „сгради“ през тази година. С два милиона повече са планираните постъпления от данъка за моторните превозни средства - 114 млн. лв. Тази година той се увеличава за колите с по-голяма мощност и екостандарт, по-нисък от Евро 5.

225 млн. лева пък са очакваните приходи от таксата за битовите отпадъци тази година, разкри Дончо Барбалов. Бюджетът на общината ще бъде гласуван в четвъртък, 6 февруари. Планира се той да е в размер на 1,703 млрд. лева, от които 778 млн. лв. са собствените приходи.