Назад

За да следят реда в парковете: Качват столичните полицаи на е-колела


12.01.2021 г., с. 6

 

За да следят реда в парковете:

Качват столичните полицаи на е-колела

 

Мария Нинова

Да се закупят на служителите от общинска полиция в София електрически ендуро-велосипеди, с които да патрулират из зелените пространства в града. Идеята бе представена от началника на общинска полиция Кирил Лозанов пред комисията по обществен ред в Столичния общински съвет. Возилата представляват хибридна структура между кросов мотоциклет и крос кънтри велосипед. Те ще се използват за патрулирана освен в градските паркове, но и на Витоша.

Предложението ще бъде включено в плана за действие за 2021 г., според стратегията за сигурност на София за периода 2021 - 2027 г., за да бъдат заложени в бюджета. Колко колела и на каква стойност са не стана ясно. „За закупуването на електрическите мотоциклети ще се кандидатства по програма. Най-нормалното е в парковете полицаите да се движат с тях“, заяви Лозанов. Той предлага също да се купят два 8-местни буса за превоз на полицейски сили и снаряжение.

По време на комисията бе разгледана и самата Стратегия за сигурност. В нея е поставено за цел да продължи преструктурирането на „Общинска полиция“ с оглед увеличаване на броя на полицаите, които да работят пряко по опазване на обществения ред. „Освен с МВР е необходимо да продължи и да се задълбочи взаимодействието с НСО във връзка с осъществяването на държавни церемонии, посещения на чуждестранни делегации“, се посочва в документа.

От нея става ясно също, че в момента системата за видеонаблюдения на Столичната община разполага с 3019. От 2014 до 2019 г. новите електронни очи са 1700.1011 камери са разположени по публични площи, в това число булеварди, площади, пешеходни зони, паркове, детски площадки. От тях 42 са с възможност за разпознаване на регистрационни номера на автомобилите. Останалата част от 2008 бр. са поставени в общински обекти - детски и учебни заведение и обекти за социални услуги. В момента покритието с видеонаблюдение в детски и учебни заведения е малко над 90%. Остават необхванати 33 детски градини и 7 училища. В новия документ е заложено всички училища и детски градини да бъдат оборудвани с камери до 2022 г.