Назад

За 2 месеца измиха 788 дка улици в София

24.02.2020 г., стр.6

 

Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух.

През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка. При подходящи метеорологични условия се мие с автоцистерна с маркуч, уточниха от Столичната община.

Миенето с маркуч обикновено се извършва вечер, за да не пречат цистерните на трафика. В последните дни така бяха измити както булеварди като „В. Левски“, „България“, „Т. Каблешков“ и „Гоце Делчев“, така и квартални улици - ,Дт. Дуков", „Велчо Атанасов“, „Поп Груйо“, „Ручей“ и др. Днес също ще се мият улици и булеварди в 10 района. В последните години увеличаваме средствата за миене и машинно метене на улици.

За тази година сме планирали улиците с масов градски транспорт, с обществено значение, квартални улици, велоалеи и места за обществено ползване да се измият 4 пъти. Става дума за общо 76 653 дка. 24 пъти ще бъдат измити всички улици в София с автоцистерна с дюзи. Това са още 290 390 дка, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова. Така тази година общината предвижда да измие машинно с 83% повече улици спрямо 2019 г. Със 7% ще се увеличи и машинното метене - така ще се почистят общо 359 000 дка.

„Предвиждаме по-интензивно влизане в кварталите както за метене, така и за миене на улиците“, подчерта Христова.