Назад

Взривяват недостроената сграда на ИПК „Родина“

24.04.2020 г., стр. 8

ИПК „Родина“- една от най-емблематичните сгради на София и символ на недовършените мащабни социалистически проекти, ще бъде съборена тази неделя, 26-ти април, между 9:00 и 1О:О0ч.

Сградата ще бъде разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми. Процесът ще се осъществи съгласно детайлни технологични проекти, които са съгласувани с всички компетентни институции при стриктно спазване на изискванията за безопасност. Именно въз основа на тях и с цел безопасността на гражданите ще бъде въведена и временна реорганизация на движението по бул. “Цариградско шосе“.

Конструкцията на сградата от 17 етажа ще бъде разрушена посредством взривно вещество чрез дистанционен механизъм. Осигурена е максимална безопасност на периметъра около сградата. Изградена е защита от полиетилен, телени мрежи, както и защитни диги от трошен бетон. Строителните отпадъци и тяхното извеждане извън имота след взрива няма по никакъв начин да ограничат свободното придвижване на гражданите извън територията на обекта.

Периметърът около т. нар. опасна зона ще бъде ограничен с цел безопасността на гражданите. Живущите са предварително уведомени за деня на събаряне на сградата чрез уведомителни писма,разлепени на входове и изходи на жилищни и административни сгради, спирките на градския транспорт, намиращи се в периметъра.

Фирма „Изток плаза Инвест“, собственик на терена гарантира пред столичани, че извън налагащата се реорганизация на движението в посочения времеви диапазон няма по друг начин да възпрепятства дейността по работа и придвиждане на населението в района. На този етап ръководството на фирмата все още проучва градоустройствените възможности за най-подходящата инвестиция в закупения терен.