Назад

Всички болници трябва да обособят отделения за заразени с КОВИД-19

24.03.2020 г., стр. 3

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да издаде заповед всяка болница в срок от 3 дни да предостави обособени отделения, които да работят с пациенти с коронавирус, препоръчаха вчера от Националния оперативен щаб. Оттам обявиха, че 201 са вече заразените с КОВИД-19.

Новите заболели за вчерашния ден са 11 - по един в Дупница и Добрич. Семейство от Пазарджик са носители на корона-вируса, в София случаите са 7. Ген. Мутафчийски съобщи, че общо хоспитализираните в страната са 36, а двама са критични.

Вчера стана ясно, че общински съветник от ГЕРБ от София е заразен и е в болница. Заседания на СОС няма да се провеждат.

Болницата в Стамболийски се затваря, за да не се допусне приемане на заразен с коронавирус. Пациентите се насочват към други лечебни заведения в Пловдив. Освен това се преустановява движението на безплатния транспорт в общината.

Мерките са разпоредени от кмета Георги Мараджиев. Той обясни, че е останал крайно разочарован от направените проверки в събота и неделя дали се спазват ограниченията за разходки и да няма струпване на хора в зелените зони. Кметът се закани да въведе вечерен час и да сложи под карантина цялата община.

Под кaрaнтинa бе поставено интeнзивнoтo oтдeлeниe на cтoличнaтa бeлoдрoбнa бoлницa зaрaди cлучaи на зaрaзeни c КОВИД-19 oт пeрcoнaлa. Oкoлo 20 лeкaри, мeдицинcки сестри, caнитaри и пaциeнти ca зaтвoрeни.

За 24 часа бе затворена и Пета градска болница в София за дезинфекция. Два потвърдени случая на пациенти с коронавирус са регистрирани в общинската болница.