Назад

Връщат децата на градина без бележка от лекар


30.12.2020 г., с. 4

 

Връщат децата на градина без бележка от лекар

На Нова година ресторанти да работят 30 минути след полунощ, иска вицепремиер

Без бележка от лекар, а само с декларация от родител, че не са били в контакт със заразен от коронавирус, ще бъдат приемани децата в детските градини от 4 януари. Това важи и за малките ученици от 1-и до 4-и клас, за които също локдаунът приключва в първия работен ден на 2021 г.

Сутрин децата ще бъдат приемани след проверка за симптоми на входа, а помещенията ще се дезинфекцират всеки ден, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Ще следим внимателно данните след отварянето на детските градини в продължение на седмица. След това ще вземем решение по какъв начин поетапно да се отворят и училищата. Не бива да отслабваме вниманието си, трябва да бъдем дисциплинирани, за да може постепенно да върнем децата в клас“, каза тя.

Ресторантите на хотелите да работят в новогодишната нощ 30 минути след полунощ, а не да затворят в 22 часа, поиска във вторник вицепремиерката Марияна Николова. Според нея това било по-безопасно, отколкото да се доставя шампанско по стаите. Малко по-късно обаче от Асоциацията на заведенията и от Сдружението на заведенията в България се възмутиха от това намерение, тъй като заведенията извън хотелите остават затворени, което било двоен стандарт. Здравният министър Костадин Ангелов също се обяви против предложението.

Мярката 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата на работниците на затворени заради коронавируса бизнеси, да бъде продължена до края на март 2021 г., реши вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество.