Назад

Водата към Перник тръгва до 30 дни, ще копаят денонощно

30.01.2020 г., стр. 6

Проверяват нелегални вецове

Албена Арабаджиева

До 30 дни трябва да е готов водопроводът от резервоара в Мало Бучино, по който вода ще се подава към Перник. „Дават ни срок 40 дни. Аз мисля, че в рамките на 30 дни трябва да обещаем на перничани и да се работи денонощно", заяви премиерът Бойко Борисов на министрите преди началото на правителственото заседание.

Проектът за изграждането на водопровода, който ще е дълъг 13,5 км, и помпената станция ще струват 26 млн. лв. Така до 300 литра в секунда ще минава през ВиК мрежата на София към Перник.

„Днеска следобед, утре, започвайте да копаете траншеите.

Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим не дни, а часове дори в строителството",

нареди Борисов. Той припомни, че вече има одобрен план за водата в Перник от Столичния общински съвет, както и готов проект. И заяви, че по време на управлението на БСП и ДПС водопроводи не са подменяни. „За да не могат да кажат - ето, ние работихме, а когато дойдоха ГЕРБ и патриотите, това спря. Кметът на Перник излезе и им каза, че от 70 години водопроводът не е сменян. Те излизат и казват, че ГЕРБ и „Обединени патриоти" сме спрели водата. Това, че 70 г. не е ремонтиран, ще ни струва 60 милиона лева за Перник допълнително, извън водните цикли, но ще го направим", каза още Борисов. Премиерът нареди на енергийния министър

Теменужка Петкова да провери за нелегално работещи два ВЕЦ-а

през нощта. Това можело да се провери през електроенергийния системен оператор.

„В следващите 1-2 дни запечатваш, спираш. МВР му съдейства с всички необходими за това служители. Искам още днес, защото НЕК нещо се ослушвали, да провериш, Теменужке, лично, и да го съобщиш на Димитров за два ВЕЦ-а, които ни съмнява, че са работили нощно време, дали са подавали ток към Енергийния системен оператор - и ако е така, запечатваш и спираш", нареди премиерът.