Назад

Вода от Перловската рока и плаващи пясъци спрели метрото до „Хаджи Димитър"


28.01.2021 г., с. 7

 

Калкулират в неустойката и времето, в което не е работила отсечката

Вода от Перловската рока и плаващи пясъци спрели метрото до „Хаджи Димитър"

Все още не е ясно кога ще бъде възстановено движението на влаковете

 

МАРИЯ НИНОВА

Водата от река Перловска и участък с плаващ пясък довели до надигането на релсите в метрото и спирането на движението му в участъка от станция „Театрална" до „Хаджи Димитър". Това обяви шефът на „Метрополитен" инж. Стоян Братоев, който обясни, че проблемната зона е 30 метра и се намира на 200-250 м от станция „Хаджи Димитър".

Братоев разказа, че тунелът е построен на два етапа. „Основната причина е, че в периода след няколкодневните дъждове нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия в района е била наводнена и буквално подземните води са били на нивото на терена. В двата проекта - идейния на „Метро Проект Прага" и работния на шведската фирма „Свеко", е бил предвиден воден стълб от 14 метра, а след дъждовете той е бил 19 метра.

Хидроизолацията е натиснала подложния бетон и е надигнала релсовия път.

Засега основната носеща конструкция няма индикации за дефекти. Паралелно с това започнахме сондажи и в проблемната зона се оказа, че като се стигне на

минус 19 метра, буквално за секунди сондажът се напълни с вода и пясък. Това подсказва, че сме попаднали на плаващ пясък", обясни Братоев. По думите му геоложки проучвания в тунела са правени през 50 метра, но въпросният участък не попаднал в тях.

Шефът на „Метрополитен" обясни, че вече са демонтирани релсовия път и траверсите, сега се отстранява пълнежният бетон. Той уточни, че няма проблем с качеството на бетона и изследванията показали, че отговаря на всички изисквания. Разработен е и нов проект, който предвижда по-голямо водно натоварване.

Ще се направи и нова вътрешна облицовка. По думите му това е най-екстремният участък.

Все още обаче не е ясно колко време ще продължи отстраняването на аварията. Не може да се посочи и виновен за случилото се. „Обектът е в гаранция, строителите ще отстранят дефекта", категоричен бе Братоев, но не се ангажира с точна цифра каква ще е неустойката, а само каза, че ще бъде калкулирано и времето, в което не е работил участъкът. За твърденията, че жилищни сгради са се наводнили след проблема с метрото, той заяви, че не са верни.

„Най-важното е, че няма пострадали хора и да се разработи подходящото решение, така че да няма рецидиви", каза още директорът на „Метрополитен".

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че на всеки един етап от това, което предстои да се прави, ще се дава информация, за да знаят всички какво се случва.

Тя припомни, че картите и билетите за метрото важат за временния автобус, който общината пусна да обслужва неработещия участък.