Назад

Виждайки опашка за пенсии, Миролюба решава да пазарува храни и лекарства за самотните хора

26.03.2020 г., стр. 7

Журналистката, която се преквалифицира в шофьор на такси, отдавна помага на софиянци в нужда

"Да, доброволец съм. Изненадана съм, че общината го оповести", казва Бенатова

Ваня Сухарова       

Доброволно и безвъзмездно Миролюба Бенатова ш храна и лекарства на самотноживеещи възрастни хора. Те по време на карантината не могат или не бива да напускат домовете си.

Журналистката, която се преквалифицира в шофьор на такси, е сред първите, записали се като доброволци към общинска дирекция по аварийна помощ и превенция. Името й бе оповестено от институцията, което не я зарадва, напротив.

„ Малко съм изненадана, че тази информация е съобщена от общината. Това е работа, при това сериозна, и не е за показност, смята Бенатова.

Идеята на услугата е тези, които са в нужда, да звънят на посочените телефони и да посочват от какви храни и лекарства имат нужда. Оттам се свързват с доброволец от конкретния район, който да закупи и достави поръчката. Изразходваната сума се възстановява срещу касов бон.

Всеки поръчва това, от което има нужда. Не са готови пакети, които ние да разнасяме, но са продукти от първа необходимост, казва Бенатова и уточнява, че всяко посещение се извършва с всички необходими предпазни средства. Затова от щаба са ги снабдили с дезинфектанти, предпазни маски и ръкавици.

Вчера не е бил първият й ден като доброволец, помага отдавна.

Взема решението да се запише още преди седмица при гледката на дълга опашки от възрастни, чакащи ред за пенсиите си.

„Видях репортаж по телевизията и още тогава ми беше ясно, че в един момент те ще имат забрана да излизат. Или хайде да го наречем по друг начин - ще им бъде препоръчано да не излизат. И понеже съм завършила социална педагогика и в общи линии съм наясно с това какво следва и какво значи социален патронаж, го реших още тогава.

И написах в своя фейсбук профил, че в момента, в който ще има нужда тези хора да бъдат обслужвани, аз вдигам ръка за доброволец. След това потърсих контакт вече по-конкретно, разбрах каква е системата и се записах, разказва пътя по който и други столичани могат да станат доброволци."

Иначе Бенатова действа по същия начин и в други кризисни ситуации. Преди това написала и разлепила ръкописна бележка във входа, в който живее, съдържаща цялата информация, обявена на сайта на общината.

"Знаете, че възрастните хора не са потребители на сайтове. Хубаво е всеки един от нас да си дава сметка, че възрастните хора не четат фейсбук, поне една определена група от тях - над 70 години, уточнява тя и казва, че тепърва ще има нужда от доброволци, като в случая под доброволец се разбира здрав човек с автомобил, който не си търси след това осребряване на разхода за бензин."

Калин Терзийски се записа доброволец ден преди юбилея си

„Като психиатър мога да помагам и по отношение на страховете на хората“, казва писателят пред Владислава Вацова

Писателят Калин Терзийски излезе на първа линия в борбата с коронавируса, като стана доброволец към Столичната община. „Записах се на 21 март, ден преди 50-годишния си юбилей, защото ми се стори, че това е хубав, символичен подарък за мен“, казва Терзийски. Истинската причина е, че иска да помогне, защото все пак, макар че е известен с творчеството си, той има медицинско образование. „Човек, който е бил в миналото лекар, няма как да стои безучастен, поне трябва да покаже готовност във всеки един момент да помогне с каквото може. Това и направих“, разказва той пред „24 часа“.

Първо се обадил в Медицинска академия, където го записват. „Беше някак доста повърхностно“, смята Терзийски. След това звъни на свои приятели доктори в Александровска болница. В Столичната община обаче му обърнали повече внимание, записали телефонния му номер. Засега са му се обаждали 2 пъти, за да го питат в кои дни ще е свободен, за да носи продукти от първа необходимост на възрастни хора. Все още не са му възложили първата задача. „Казал съм им, когато има нужда, да ме търсят“, казва писателят.

Той има опит като психиатър. „Мога да помагам и по отношение на страха им“, допълва Терзийски.