Назад

Вело- и пешеходна алея ще свързва "Слатина" и "Изгрев"

03.07.2020 г., с. 2

 

Вело- и пешеходна алея ще свързва "Слатина" и "Изгрев"

 

Деси Велева

Така наречен зелен ринг ще свързва районите "Слатина" и "Изгрев" в София. Проектът за новото велосипедно и пешеходно трасе бе представен от главния архитект на столицата Здравко Здравков. Теренът за пътя е собственост на НКЖИ и е бивша жп линия. Той ще бъде прехвърлен на общината, след като бъде одобрен новият Подробен устройствен план на обекта. Общата площ, която ще получи кметството, е 60 000 кв. метра, от тях половината ще бъдат използвани като зелена площ.

Новият линеен парк ще е по протежение на пътя, който ще е дълъг малко над 3 км. Трасето ще започне от бившата гара "Пионер", където ще се построи детска градина и ясла, ще премине през Борисовата градина и урбанизирани територии, които ще бъдат заобиколени. Оттам пътят ще продължи с естакада при бул. "Шипченски проход" и ще стигне до район "Слатина". Предвижда се пешеходните тротоари да са широки по 2-2,50 метра, а велоалеята - 3 метра. До тях ще има кафенета и малки търговски обекти. Очаква се през октомври проектът за плана да бъде гласуван от СОС, а като най-ранен срок за започване на строежа се посочва началото на 2021 г.

Уикенд пешеходни маршрути ще има за столичани това лято, стана ясно от друг проект на Столичната община. Той предвижда част от улиците да бъдат освободени от автомобили през почивните дни, да станат пешеходни, за да могат столичани свободно да се разхождат по тях.