Назад

Великата Татяна Лолова ни напусна след усложнения от Ковид-19


24.03.2021 г., с.4 – 5

 

Издъхна на 87 в „Пирогов”

Слънцето на Театъра полетя към звездите

Великата Татяна Лолова ни напусна след усложнения от Ковид -19

Не успя да сбъдне мечтата си да пее в Операта

 

Елизабет Методиева

Слънцето на българския театър Татяна Полова полетя към звездите. Великата ни актриса, чиято запазена марка беше усмивката й, издъхна на 87 години минути след 21 часа на 22 март 2021 г. вследствие на мозъчносъдово заболяване, съобщават от УМБАЛСМ "Пирогов".

Тъга

До хоспитализирането й се стигнало след заразяване с COVID-19. От болничното заведение съобщиха, че актрисата е починала в понеделник вечерта. Тя е постъпила в “Пирогов'' на 6 март с коронавирусна инфекция, която е била преодоляна бързо, "но последствията от съдово-мозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечно-съдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта", уточняват от „Пирогов“.

Новината за кончината на една от най-обичаните ни родни звезди буквално разтърси България, тъй като не бе известно, че тя е болна.

Лолова е една от най-известните комедийно-сатирични актриси в България през последните десетилетия. Известна е главно с комичните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото. Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев.

Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955-1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински. В историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Мечта

Единствената мечта, която не успя да сбъдне, се оказа тази да пее в Операта. Пламен Карталов й предлага роля в „Баща ми бояджията“, а Татяна е на седмото небе от щастие. За жалост тя издъхва часове преди първата репетиция. „Една велика личност, една ненадмината актриса, символ на преливащ вулкан с таланта си, трудолюбието, постоянството и прецизността си и майсторска импровизация, качествата й във всеки ъгъл на най-висш професионализъм. По ирония на съдбата днес е първата репетиция с нейно участие в най-новата постановка на Софийската опера. С роля на нейната сцена Татяна Лолова искаше да сбъдне и голямата си мечта - да пее в Операта. За първи път на първата оперна сцена на България се поставя един шедьовър на българската кинодраматургия. Вече като спектакъл на живо един любим на зрителите и бележит романтичен филм слиза от екрана на българското кино на сцената на Софийската опера. Това е „Баща ми бояджията“, споделя Пламен Карталов и допълва: „С убеждението, че Татяна Лолова ще бъде най-подходяща за една от ярките роли в постановката, поканих я с вълнение и тя прие веднага. „Ще сбъдна детската си мечта за оперна певица“, се шегуваше. Но имаше само едно изискване - да измисля като режисьор в неголямата й роля по драматургия нещо повече. Помислих и веднага още същата нощ изпратих сътвореното специално за нея. Учителят Андреев, който заедно с шестте си момчета отиват на 31 декември при братовчед си да молят за пари назаем за новогодишната вечер. Братовчедът не е вкъщи. А жена му има важна работа и не може да си губи времето с роднините, дошли на гости, защото тя като бивша голяма вагнерова певица от най-големите световни сцени знае цената на успеха и не си хаби времето с празници. Сега тя дава уроци по пеене. Но тя е необикновена Маестра, защото уроците й са като спектакли на живо. За единствените си двама ученици тя е приготвила фрагмент с валкюрата Брюнхилда. Татяна Лолова ще трябва да връхлети в стаята на кон, яхнала го с копие в ръка и боен поздрав с до на трета октава „Йоо-хо-хо“. Следват и няколко други сцени, включително и дует на котките от Росини, изпят, естествено, и с Маестра Татяна Лолова. Прибавих още текст, за да блика от устата й заразителен хумор, с който публиката е свикнала да се забавлява. Днес е първата ни репетиция, но без нашата велика Маестра Лолова - Брюнхилда... „Колко много беше щастлива, споделяше с всички радостта, че ще участва в мюзикъла и не къде да е, а на сцената на Софийската опера. За последно тя гледа „Мамма миа“. И толкова беше вдъхновена. По време на заболяването си тя репетираше в безсъзнанието си“, сподели ми днес синът й Сава.“

Карталов допълни, че в памет на Лолова ще сменят сценария и тя посмъртно ще има място в „Баща ми бояджията“.

Екипът на вестник „Телеграф“ изказва искрени съболезнования на семейството и близките на великата ни актриса!

Мир на душата й и светъл път към небесното царство!

 

Калин Сърменов: Изпращаме я с портрет и цветя в Сатирата в петък

Директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов разкри, че ще почетат паметта на великата ни актриса с портрет и специална книга. „ В петък от 11 часа в Сатирата ще направим своеобразно прощаване под наслов „Цвете за Таня“. Ще има един портрет, които иска ще остави цвете. Ще има една книга, в която всеки ще може да напише два- три реда за нея. От 11:00 до 13:00 ще бъде отворен за хора, който искат да почетат великата ни актриса. Иначе погребението ще бъде в тесен семеен кръг, спрямо емпидемиологичната ситуация.“ сподели пред „Телеграф“ Сърменов. „За мен това, което винаги ще запомня от нея е, че тя пръскаше около себе си увереност и надежда. Таня никога не се предаваше. Това е отличителната й черта. Тя даряваше света с надежда и увереност, че нещата ще се случат“, допълни с тъга той и увери, че съвсем скоро ще има стол и с нейното име в театъра.

От екипа на Сатирата пък написаха следното трогателно послание: „Изгасна една слънчева усмивка, една ведра и борбена до последно душа! Животът й премина, благословен с огромен актьорски талант, белязан с любовта на няколко поколения зрители, всички хора, които са имали щастието лично да се докоснат до нея! Сбогом, Таня! Ще си в паметта и сърцата ни!!?“.

 

Съболезнования изказаха

Бойко Борисов:

Още една звезда в небето... Поклон и аплодисменти за великата Татяна Лолова! Съболезнования на семейството и близките.

Вежди Рашидов:

„Татяна Лолова отлетя в безсмъртната небесна трупа на талантите. Скърбя дълбоко за тази великолепна актриса с невероятна дарба. Бяхме близки приятели. Нейният безграничен талант пълнеше душите ни и озаряваше живота ни. За мен тя беше кумир, тя беше жена с голямо сърце и изключителна дарба. Поклон пред паметта й!“ Това заяви председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов по повод кончината на голямата актриса Татяна Лолова.

Боил Банов:

"Сърцето отказва да повярва в това, което дори умът трудно може да осмисли - загубихме неотразимата и неповторимата Татяна Лолова, която успяваше понякога само с един жест да прогони зимата от лицата и душите ни!" Надарена с очарование, харизма, блестящ талант и човешка непосредственост, непреодолим младежки глад за всичко ново и дълбока вярност към истинските неща от живота - всичко това я прави неподвластна на времето. Духът й ще продължава да живее на сцената! Дълбок поклон!"

Румен Радев:

Днес загубихме изключителен творец и невероятна личност. Татяна Лолова беше дарена с талант, великодушие, мъдрост и доброта, които не спря щедро да раздава.

Преобразяваше сцената с такава удивителна енергия, която актьорите и публиката завинаги ще свързват с истинската магия на голямото изкуство.

Дълбок поклон пред паметта й!

Йорданка Фандъкова:

Да, Татяна Лолова не е звезда, а слънце. Слънце от смях, ранимо сърце, пълно с обич, която раздаваше щедро. Благодарна съм за честта да я познавам! Поклон и аплодисменти за смеха и вярата в доброто, които оставя след себе си.

„Не можеш сам да седиш и да се обичаш. Обичат се две насрещни същества." (Татяна Лолова)

Димитър Николов:

Светъл небесен път на една от най-светлите личности, които имах честта да познавам! “Благодаря на бургазлии, че имат обич и за мен. Това е най-изисканата и интелигентна публика в най-хубавия град“, каза при последното си гостуване в Бургас непрежалимата Татяна Лолова. Бог да я прости! Ще я запомним с нейната широка и по детски искрена усмивка.

Тодор Чобанов:

Отиде си един от най-големите артисти на нашето време - колосален талант и прекрасен, лъчезарен човек. С безбройните си роли в киното и театъра, винаги запомняща се, открояваща се, запленяваща, тя ще остане в сърцата на поколения българи. Поклон!

Получава почетен „Икар”

Татяна Лолова ще получи посмъртно почетна награда "Икар" за цялостно творчество.

Това съобщи председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Номинациите ще бъдат обявени официално в събота. Предварително е било планирано наградата да бъде връчена на великата актриса. Предстои да бъде гласувано тя да й бъде присъдена въпреки кончината й. "Татяна Лолова беше от онези искрящи, светли човеци, които можеха наистина с една усмивка, с един поглед и с присъствието си дори само да обърнат "вота" на публиката. Ако публиката е унила от ежедневието, влязла в залата, ако публиката е разплакана от действията по сцената, тя можеше само с появяването си да обърне това отношение на публиката и да ги накара да се усмихват пак през сълзи, да бъдат с болки в стомаха от смях и да бъдат усмихнати. Такъв човек беше", заяви Мутафчиев.