Назад

Вдигат паметник на Удроу Уилсън в столицата

21.04.2021 г., с. 6

Вдигат паметник на Удроу Уилсън в столицата

 

Паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън ще бъде издигнат в центъра на София. Това реши образователната комисия в Столичния общински съвет.

По предложение на зам.-кмета по образование Тодор Чобанов и главния архитект на София Здравко Здравков монументът ще бъде на площада пред Централната минерална баня.

Искането е по повод годишнината от подписването на Ньойския мирен договор, с който се поставя краят на участието на България в Първата световна война.

„С отнети близо 11 300 кв. км български земи териториалните клаузи са убийствени за страната ни. На кралството на сърби, хървати и словенци са дадени Западните покрайнини и Струмишката околия; Южна Добруджа става част от Румъния, а Западна Тракия е поставена под контрола на съюзниците от Антантата и впоследствие е предадена на Гърция. Малко известен факт е, че териториалните претенции на трите ни съседки са били далеч по-големи и под въпрос е било поставено самото съществуване на България като суверенна държава - посочват вносителите и допълват: - Решителната намеса на тогавашния американски президент Удроу Уилсън предотвратява това. Категоричното му заявление, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало, възпира тези агресивни претенции и в крайна сметка, макар и териториално орязана, страната ни оцелява и запазва своето самостоятелно съществуване. Достойното поведение на президента Уилсън във френската столица е основната причина той да стане Нобелов лауреат за мир през 1919 г.“