Назад

Вдигат храм в чест на загиналите в Първата световна война

20.11.2020 г., с. 7

 

Вдигат храм в чест на загиналите в Първата световна война

 

Започва разчистване на терена, на който ще бъде построен храм-паметникът „Св. Георги Победоносец“ до Военна академия „Г. С. Раковски“, съобщиха от висшето училище в София. Строителните работи ще стартират с отстраняване на порутените сгради откъм ул. „Черковна“.

„Никак не е случайно, че Сдружението за изграждане на новия храм-паметник носи името „Единение“ - защото единството е това, от което се нуждаем повече от всякога в дни като днешните. Нека всеки наш служител, възпитаник и приятел да даде своята лепта за неговото построяване“, призова неотдавна генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Академията.

Когато храмът в памет на нашите войни, участвали в Първата световна война, бъде построен, жителите и гостите на столицата ще се радват на повече пространство, отворено за тях. То ще включва нови зелени площи, а за удобство на хората ще има и места за паркиране.

„Българските войници и офицери, защитавали България с живота си, са ни оставили този завет - да се обединяваме. Само заедно можем да бъдем силни и да вървим напред“, каза неотдавна и кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и съпредседател на Инициативния комитет за издигане на храма.

Столичният кмет посочи още, че паметникът ще се превърне в символ на родолюбив и преклонение за всички граждани и гости на София, Фандъкова каза също, че този мемориал защитава три силни каузи: Да съхранява историческата памет и да бъде място, където да се разказва за нея; да бъде градски парк и зелено пространство за гражданите и гостите на столицата и да допринася за обучение в патриотични и християнски ценности.

Фандъкова благодари на вицепремиера по вътрешния ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов за това, че се е съгласил да предостави терена за реализирането на тази родолюбива инициатива.

Съпредседатели на Инициативния комитет са още и Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, както и внучката на полковник Борис Дрангов - Райна Дрангова.

Проектът на парка и храм-паметника е изработен от арх. Стоимен Демерджиев, а идеята е на покойния Красимир Узунов.