Назад

Вдигат 13-метров човек-телевизор на мястото на мавзолея

 


  15.09.2020 г., с. 8

 

ИНСТАЛАЦИЯТА ЩЕ Е ПОКРИТА С НАД 40 LED ДИСПЛЕЯ

Вдигат 13-метров човек-телевизор на мястото на мавзолея

 

Високотехнологична 13-метрова интерактивна инсталация „Един човек“ на Венелин Шурелов ще бъде издигната на мястото на бившия мавзолей. Произведението е част от програма на „Навън“ на Столичната община.

Инсталацията ще е покрита с над 40 LED дисплея, които ще излъчват динамично визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм. Фигурата, която ще насели публичното пространство, не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители. Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

Инсталацията „Един човек“ попада в категорията на процес-ориентираното изкуство. Произведението е отделено от тоталния контрол на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда. „Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент“, казва авторът Венелин Шурелов.

Програма „Навън“ на Столичната община ще финансира проекта „Един човек“ с 81 100 лв. Планирано е монтажната дейност на площадката на бившия мавзолей да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври, а „Един човек“ ще бъде на разположение на града до декември 2021 г.