Назад

Валидираха пощенска марка: „100 г. Леда Милева"

07.02.2020 г., стр.15

Част от поредицата „Бележити български творци“

Предоставят нейни книги на детски градини и училища

Анжела Димчева

По случай 100-годишнината от рождението на Леда Милева (5 февруари 1920 - 5 февруари 2013) в Американския център на Столичната библиотека се проведе юбилейно тържество, което започна със знаменателен акт: директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки обяви, че в тяхната представителна поредица „Бележити български творци“ от този момент е включена и добре познатата на всички деца авторка на „Зайченцето бяло“. Марката беше валидирана с участието на Деян Дънешки, доц. д-р Тодор Чобанов зам.-кмет на София, Юлия Цинзова, проф. Андрей Аврамов, художничката Маглена Константинова и нейния внук.

В приветствието си доц. д-р Тодор Чобанов отбеляза: „Това е един забележителен юбилей! Леда Милева е определяна още преживе за класик на българската литература, тъй като тя работи в една изключително трудна и отговорна сфера - словото за деца, най-дълбоките води на литературата. Ще направим акция за предоставяне на нейни книги на детските градини и училища. Наша свещена мисия е всяко дете да се докосне до нейното изкуство“.

Събитието се водеше от издателя Иван Гранитски, който през последните 15 г. преиздава цялото й творчество, а публиката видя и документален филм за живота на великата писателка, дело на нейния племенник проф. Андрей Аврамов. Със свои спомени за делото й в тържеството се включиха Здравка Евтимова, Бойко Ламбовски, Георги Константинов, проф. Михаил Неделчев.

В Американския център на Столичната библиотека до края на месец февруари посетителите ще могат да видят изложба, осигурена от Държавна агенция „Архиви“: ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева - оригинални документи, ръкописи и снимки с бележити творци, международни награди и отличия.