Назад

Възстановяват Езерото с лилиите и Алпинеума в "Борисовата градина"

23.10.2020 г., с. 8

 

В "Борисовата градина"

Възстановяват Езерото с лилиите и Алпинеума

 

Възстановяват Езерето с лилиите и Алпинеума в Борисовата градина.

Това предвижда проект за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв., одобрен от Столичния общински съвет. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв.

Проектът включва възстановителни дейности в историческата част на парка - площта, заключена между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, алея „Яворов“, бул. „Цариградско шосе , къпалнята „Мария-Луиза“ и стадион "Българска армия". Всички дейности са съобразени със статута на парка като резерват и се съгласуват с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка, уточняват от „Московска“ 33.

Проектът предвижда възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението „Маймунарника“ също ще бъде обновена. Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Аппинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и ВиК мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно.

На по-късен етап е предвидено и възстановяване на художествена украса в автентичен вид по архивни снимки на чешмата с мечката и пингвините, фигурата на къпещото се момиче, жеравите в езерото с патиците и други.