Назад

Въвеждат еднопосочно движение на пазарите

10.04.2020 г., стр. 5

Борисов: "Ще ги затворим, ако не се спазват мерките за сигурност"

Пращат повече полиция в ромските махали

Ръководителите на пазарите в София да въведат еднопосочно движение на посетителите, разпореди кметът на града Йорданка Фандъкова. Задължително е спазването на дистанция от 2 метра между търговци и клиентите както и използването на лични предпазни средства. Служители на Столичната РЗИ и МВР ще следят за спазването на мерките против разпостранението на коронавируса. Достъпът до общинските пазари ще е контролиран, за да не се допуска струпване на хора, а входът и изходът да стават от отделни места.

Ръководствата на пазарите ще имат задачата и да информират продавачите и потребителите, включително и чрез информационни табели, за необходимостта от предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им и спазването на мерките. На кооперативните и фермерските пазари в столицата пък не се допуска продажбата на живи животни, посочиха от Московска“ 33.

Пазарите, които не спазват мерките за сигурност, ще бъдат затваряни. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Младен Маринов по време на брифинг в Министерския съвет.

„Колкото по-дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките, където по пазарите няма ред-ще бъдат затворени.Умоляваме да се спазва ред и изведнъж се накачулват всички, все едно ще свършат ябълките. Ще спрем пазарите, докато не се направи ред, какъвто е в магазините“, добави министър-председателят.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се забелязва влошаване по спазване на мерките по пазарите, топлото време допринася за това. „Ако няма промяна в поведението на собствениците на пазари, ще предприемем действия по затваряне, защото те са по-опасни за гражданите, отколкото им дават възможност да си купят хранителни продукти“, посочи Маринов.

Вътрешният министър добави, че всяка вечер получава информация за съставени актове на хора, които нарушават противоепидемичните мерки. „Не е моментът да наказваме, а да се пазим един друг и да спазваме това, което идва като заповед от Министерството на здравеопазването, защото е важно за всички“, каза той.

Маринов, заедно със служители на РЗИ и областни директори, ще направят график кой и кога може да посещава пазарите. Засилено полицейско присъствие и по-строги мерки се въвеждат в ромските квартали съобщи още Младен Маринов. Той посочи, че полицията има проблем с определени общности от българското общество. Обикновено те са по-недисциплинирани и доста от тях нямат лична отговорност, поясни Маринов. Органите на реда са ангажирани с убеждаването на тези граждани да спазват мерките, за да се предпазят от заразяване с COVID-19. добави той.

От общинския оперативен щаб и общинската администрация във В. Търново са категорични, че няма да тълкуват по никакъв начин заповедта на здравния министър за пазарите и салоните за красота, а ще я прилагат стриктно. На кооперативния пазар в Търново пък и досега имаше търговци, които си продаваха плодовете и зеленчуците, макар да бяха малко.

„Не сме затваряли нашия пазар след обявяване на извънредното положение, а още преди да излезе министерската заповед, ден по-рано на 5 април регламентирахме работата на Общинския пазар в условията на извънредното положение така, че да се опазят животът и здравето и на търговците, и на посетителите“, обясни пред „Монитор“ кметът на Шумен Любомир Христов. На селскостопанския пазар търговците са през маса, влизането става от единия край, излизането от другия.

„Обмисляме и мерки, с които да помогнем на търговците, които са се отказали в момента от работа. Предварително мога да кажа, че ще им запазим местата и ще ги поканим да се върнат след края на извънредното положение“, коментира още Христов.

От четвъртък Фермерският пазар в Добрич отново ще се провежда в АЕМО „Стария Добрич“ след издадената заповед на кмета Йордан Йорданов.

Продавачите ще са на разстояние от 2 метра един от друг и с предпазни средства.

В Русе няма нито затягане, нито разхлабване на извънредните мерки заради корона-вируса. Кметове на общини в областта вече са започнали да издават заповеди за отваряне на общинските пазари при спазване на всички мерки за безопасност.

Отворен е традиционният седмичен пазар в град Септември, който се провежда всеки вторник. Кметът на Велинград д-р Костадин Коев измени заповедта си за откритите пазари - търговците вече могат да предлагат плодове, зеленчуци и посадъчен материал при спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Ще се разполагат най-малко през две сергии. Ще има заграждения за задължително