Назад

Денонощна детска поликлиника ще изпревари Националната болница по педиатрия

06.10.2020 г., с. 4

В сградата на Центъра по наркомании

Денонощна детска поликлиника изпреварва Националната болница

 

Денонощна детска поликлиника ще изпревари Националната болница по педиатрия.

Тя ще се помещава в сградата на Центъра по наркомании, а за ремонта и строителните дейности са предвидени 1 млн. лв. Обществената поръчка за избор на изпълнител е обявена на сайта на Столичната община на 14 септември, а след седмица ще бъдат отворени офертите. Според зададените изисквания сградата, която се намира на ул. „Пиротска" №117, ще бъде изцяло реновирана, като е предвидено и изграждането на асансьор. „Целта е да има едно място, на което родителите да заведат децата си при нужда от квалифицирана медицинска помощ", обявиха пред „Телеграф" от Столичната община и посочиха, че новата поликлиника ще разполага със специалисти в различни области на медицината съобразно спецификата на детската възраст - пулмолог, УНГ, офталмолог, хирург, гастроентеролог и др.

Предвидено е в лечебното заведение да има и лаборатория. Освен това клиниката ще разполага и с дневен стационар за извършване на манипулации като ваксини, инхалации и т.н. За да бъде още по-атрактивна сградата, кметът на София Йорданка Фандъкова е поканила един от най-популярните художници на улично градско изкуство Насимо да предложи визия за фасадата на денонощната общинска детска поликлиника.

Целта е тя да отвори врати още следващата година. В същото време срокът за изграждане на Национална детска болница е 42 месеца, което означава, че тя ще бъде факт най-рано през 2022 г. Старата сграда, на чието място ще се помещава, още не е съборена. Цената, предвидена за болницата по педиатрия, е около 78 млн. лв. без ДДС.