Назад

В нов център за биомаса София прави гориво от клони и храсти


14.12.2020 г., с. 14

 

В нов център за биомаса

София прави гориво от клони и храсти

Произвеждат екологични пелети и мулч

 

Център за биомаса с фотоволтаици на покрива изгражда Столичната община на територията на Горни Богров.

В него ще се произвеждат екологични дървени пелети, дървесен чипс и мулч. Като суровина могат да бъдат използвани събрани растителни отпадъци като клони и храсти от столичните паркове и градини. Подробен план за проекта е изготвен през миналата година, става ясно от план-сметката за чистотата на столицата, който предстои да бъде гласуван от общинския съвет в четвъртък.

Проект

Предвидените средства за изграждането на Центъра за биомаса са намалени с 800 хил. лева от предварително планираните 1 млн. лв. В него ще има инсталация за производство на пелети клас А, дървесен чипс и мулч. Ще има и център за раздаване на дърва, както и складови площи за готова продукция. На покрива на Центъра за биомаса ще има фотоволтаична инсталация за производство на ток, а в двора колонка за зареждане на електромобили.

Подмяната на твърдото гориво за отопление с по-екологично като пелетите клас А, които ще произвежда новият Център за биомаса, е една от мерките на общината за подобряването на качеството на въздуха.

Сметка

220,3 млн. лева ще струва почистването на София през 2021 г. Това е с 3,1 млн. лева повече в сравнение с тази година, става ясно от предложената план-сметка. В нея не е заложена промяна на такса смет. Увеличаването на средствата се очаква да дойде благодарение на по-добра събираемост.

73 млн. лева ще струва на столичани събирането и транспортирането на битови отпадъци през следващата година. 88,4 млн. лева пък ще струва почистването на обществени пространства - улици, площади и др. 26,3 млн. са предвидени за почистване на снега през зимните месеци.