Назад

Срещу две вноски по 200 лева пътуваме цяла година по всички линии

07.10.2020 г., с. 14

 

Купуваме карта за рейса на изплащане в градския транспорт в София

Срещу две вноски по 200 лева пътуваме цяла година по всички линии

 

Валери Роев

Карта за градския транспорт на изплащане ще могат да си купят софиянци от догодина.

Идеята е пътниците, които искат абонамент за всички линии за 12 месеца, но нямат възможност да дадат накуп 365 лева за годишна карта, да могат да си я платят на няколко вноски. Такива промени в Наредбата за пътуване в обществения транспорт се обсъждат в Столичния общински съвет.

Разсрочване

Те бяха одобрени от комисията по транспорт, която реши цената на персонализираната годишна карта за всички линии на изплащане да бъде 400 лева. Те ще се плащат на две равни вноски. 200 лева ще се дават при зареждането на картата, а останалите 200 трябва да бъдат платени до изтичане на четвъртия месец от датата на издаването й. Така пътникът, ако реши, може да се откаже да презареди картата си и да я ползва само 4 месеца. В този случай пътуването ще му излезе толкова, колкото би му струвало и ако си беше купувал през тези 4 месеца едномесечни карти за по 50 лева. Ако обаче си плати втората вноска от 200 лева ще може да ползва всички линии на градския транспорт за още 8 месеца. Така пътуването през годината ще му излезе по 33,33 лева на месец.

Ако картата е неперсолизирана (без име и снимка) на изплащане, цената й ще е 600 лева. Те ще се плащат също на две вноски - 300 лева при зареждането и още 300 до изтичане на четвъртия месец. Комисията по бюджет и финанси към Общинския съвет обсъди вчера и варианти за разсрочване на повече от две вноски. Те ще бъдат разгледани на следващото и заседание идния вторник, когато се очаква подробно становище и от Центъра за градска мобилност.

Измерване

Междувременно общината и Столичния автотранспорт започнаха дистанционно измерване на емисиите;, които изпускат колите по столичния булевард „Цариградско шосе,,. В следващата седмица при подходящи метеорологични условия мобилна лаборатория ще измерва количествата фини прахови частици (ФПЧ), въглеводороди (НС), въглероден окис (СО) и азотен оксид (NOx). Това са основните замърсяващи елементи на въздуха в столицата.

Процесът на измерване на емисиите от разстояние не включва никаква намеса в трафика. Той отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените и ултравиолетовите лъчи.