Назад

В годината на пандемията: Софиянци се жалят от чиновници и незаконно строителство


02.02.2021 г., с. 6

 

В годината на пандемията:

Софиянци се жалят от чиновници и незаконно строителство

Оплаквали се и от отказан преглед след коронавирус

 

МАРИЯ НИНОВА

Софиянци са се оплаквали най-много от административно обслужване и незаконно строителство на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник. До столичния омбудсман през 2020 г. са постъпили 144 жалби. Броят им бележи намаление спрямо 2019 г., когато са постъпили 152 сигнала. „По-голям брой се наблюдава през февруари и септември - съответно по 22 и 20 жалби, а най-малко са подадените жалби през април и декември. Тези периоди съвпадат с обявените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19“, се посочва в отчета.

Жалбите, свързани с административно обслужване, се нареждат на второ място, а на първо се оказват сигналите извън правомощията на омбудсмана - 56 броя. В тях влизат въпроси срещу изискването на мобилни оператори заедно с телефонната услуга да се ползва и интернет, за липса на организация в търговските вериги за обратно изкупуване на амбалаж, отказан преглед след боледуване от коронавирус, електронно издаване на лиценз, срещу промяната на часовете за пазаруване на гражданите над 65-годишна възраст. Следват жалбите и сигналите във връзка с устройството на територията и незаконно строителство, проблеми с градския транспорт и паркирането, етажната собственост и екологията.

През 2020 г. омбудсманът е помогнал за записване на повече деца за детска кухня в „Младост“. В жалбата за спряно записване на малчуганите за храна се посочват като причини много кандидати и затруднения при намиране на подходящи помещения. По този повод кметът на района е внесъл в СОС доклад за разкриване на Детска ясла в Район „Младост“ и преобразуване на Детска кухня в Район „Младост“ в Комплекс за детско хранене. Резултатът е извършена е реорганизация на записването, за да се даде възможност на повече желаещи да ползват социалната услуга.

Благодарения на обществения посредник са подкастрени и дървета пред блок в район „Средец“, които при буря в София на 4 май са застрашили жилищни имоти и покрива на сградата.