Назад

Уседналостта влиза като основен критерий за градините през май


22.01.2021 г., с. 3

 

Уседналостта влиза като основен критерий за градините през май

Батко и кака освобождават от такса за предучилищна в София

Ще важи и за децата на учащи родители или сираци, свалят с 10% тарифата за останалите

 

Второто, третото и следващите деца на многодетни родители ще се освобождават от такса за задължителна предучилищна в София. Това предвиждат промени в наредбата за местни данъци и такси на Столичната община, които са изработени сългласно Закона за предучилищно и училищно образование.

Освобождаването от такса ще важи и за деца сираци, с болни или учащи родители, както и за малчугани с един настойник. До момента изброените групи родители заплащаха 50% от таксата, или 30 лв., сега идеята е тя да се поема изцяло от Столичната община. По данни на кметството помощта ще обхване около 2400 деца.

За останалите родители на деца на 5 и 6 години, които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 10%.

Междувременно зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов припомни, че уседналостта като основен критерий за прием в градина влиза в сила от класирането през май.

Най-много точки ще се дават на децата, чиито родители имат постоянен адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2. В случай, че родителят е само с настоящ адрес в града се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Работещите родители и студентите ще събират по 2 т. за прием на децата си. Близнаците и децата с разлика до 2 години ще получават бонус от 1 точка.

В края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май.

Зам.-кметът каза също, че над 65 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в изграждане на нови сгради на детски градини и ясли. В момента се строят 13. „Очакваме през годината да стартират още 32, така че ще достигнем рекордните 45. Целта е с тях да се разкрият още 180 групи“, заяви Чобанов.