Назад

Три улици в центъра на София стават пешеходни през уикенда за лятото

03.07.2020 г., с. 7

 

Три улици в центъра на София стават пешеходни през уикенда за лятото

От 17.VII. до 22.IX. без коли по „Сан Стефано“, „Ангел Кънчев“ и „Шишман“, а през август - и по „Царя“

 

Даринка Илиева

Части от три улици в центъра на София стават пешеходни през уикендите това лято.

От 17 юли до 22 септември, колите няма да се движат по цялата „Сан Стефано“ - от бул. „Цар Освободител“ до бул. „Я. Сакъзов“, „Шишман“ - между „Граф Игнатиев“ и „Юрий Венелин“, и „Ангел Кънчев“ - от „Уилям Гладстон“ до пл. „Гарибалди“. От 1 до 31 август рез уикендите без коли ще бъде и бул. „Цар Освободител“ - между ул. „Г. Раковски“ и бул. „Дондуков“.

Това предвижда пилотната инциатива на Столичната община „Зелени улици“, която  представиха общинските съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Зафир Зарков и Симеон Колев и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Идеята е улиците да се затварят за коли от 19,30 ч. в петък до 18 ч. в неделя.

„Това е поредна стъпка към превръщането на София в град за хората“, подчерта шефката на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.

Тя напомни, че преди време фестивалът „София диша“ затваряше различни локации в центъра през летните уикенди. А след извънредното положение хората имали нужда от повече открити пространства.

Улиците са избрани след преброявания, които показали, че пешеходците по тях са 70-80%. Те ще осигурят и пешеходна връзка с парка „Заимов“, Докторската, Борисовата градина и при „Св. Седмочисленици“.

През уикендите живеещите по трите улици ще могат да паркират в съседни отсечки или на паркинга при метростанцията на националния стадион, уточни Зарков.

Собствениците на заведения ще получат възможност за повече места навън, но ще работят до 22 ч., за да се гарантира спокойствието на живеещите по тези улици, обясни Трайков.