Назад

Три линии в кварталите ще правят бърза връзка с подземните влакчета

17.09.2020 г., с. X

 

Три линии в кварталите ще правят бърза връзка с подземните влакчета

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Тръгват първо в „Люлин", „Овча купел", „Витоша ВЕЦ -Симеоново" и „Малинова долина"

52 електробуса ще осигуряват бърза връзка на кварталите „Люлин“, „Овча купел“, „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ и „Малинова долина“ с метрото.

Те ще са част от довеждащия транспорт, който предстои да бъде пуснат в София.

„В момента се провеждат обществените поръчки за покупката на 52 електробуса. Очакваме първите да пристигнат в София през втората половина на 2021 г.

Довеждащият транспорт ще осигурява бърза и удобна връзка на кварталите с големите  спирки на градския транспорт и метростанциите“, обясни зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

Довеждащият транспорт ще е изцяло от малки електробуси.

„Това означава нулеви емисии и минимални нива на шум в кварталите, в които той ще се движи. Започваме от „Овча купел“, „Люлин“, „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ и „Малинова долина“, подчерта Кръстев.

Вече са разработени 3 довозващи линии.Първата ще обслужва изцяло района на жк „Овча купел“. Тя ще осигурява връзка с три метростанции от третата линия.Втората ще обслужва жк „Люлин“ и ще вози до метростанциите „Сливница“, „Люлин“ и „Западен парк“.Третата ще е за кварталите „Малинова долина“ и „Витоша ВЕЦ - Симеоново“, с метростанция „Витоша“.